Benbrott läker fortare med medicin

Ett brutet ben kan läka snabbare om patienten får medicin.

– Nästan alla frakturer läker ju i alla fall men det handlar om att få det att gå fortare, säger professor Per Aspenberg.

Forskare vid Linköpings universitet har för första gången visat att det går att få benbrott att läka snabbare genom att spruta in läkemedlet bisköldkörtelhormon. Det skulle kunna hjälpa de 70 000 svenskar som varje år drabbas av frakturer, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

– Jag tycker att det här är viktigast för gamla med benbrott som det tar lång tid att rehabilitera sig ifrån, som vissa typer av höftfrakturer. Det finns säkert andra som hävdar att det är viktigast för unga människor som behöver komma tillbaka snabbt och tjäna mer pengar, säger Per Aspenberg, professor i ortopedi och huvudansvarig för studien.

I studien deltog 102 kvinnor mellan 45 och 85 år som passerat klimakteriet och som behandlades för handledsbrott. Bisköldkörtelhormon finns naturligt i kroppen och används normalt mot svår benskörhet. Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att någon gång drabbas av en fraktur på grund av benskörhet.

De personer i studien som behandlats med läkemedel hade en genomsnittlig läkningstid på drygt sju veckor. För dem som fått verkningslös placebo var läkningstiden i genomsnitt cirka nio veckor.

– Det här är en studie som visar att det går. Det behövs fler studier för att visa om det är något som ska rekommenderas. En människa med ett brutet ben bryr sig inte om hur röntgenbilderna ser ut, utan hur det känns, säger Per Aspenberg.

TT

Publisert: