Nu ångrar sig gurun – mattan botar inte

1 av 3 | Foto: Foto: PRIVAT & MAGNUS SANDBERG
INGA BEVIS Om Mokshananda och hans företag erkänner nu att det inte finns några som helst vetenskapliga bevis på att deras spikmatta kan bota sjukdomar.

avErik Nises

HÄLSA

Spikmattegurun kryper till korset.

Nu erkänner Team Shakti att det inte finns några bevis för mattans undergörande effekter.

Att ligga på spikmatta som en indisk fakir har blivit något av en folksport i Sverige. Och företaget Team Shakti som har sålt 300 000 mattor utlovade att den skulle hjälpa mot allsköns sjukdomar.

Dödliga sjukdomar

På deras hemsida publicerades texter som uppgav att mattan kunde bota bland annat artros, fibromyalgi och till och med den dödliga lungsjukdomen kol.

Då reagerade Konsumentverket och för en vecka sedan begärde de att företaget skulle redogöra för sin marknadsföring.

I dag går svarstiden ut och eftersom Team Shakti inte kunnat belägga de helande effekterna av mattan har företaget valt att ändra sin reklam.

Företaget har tidigare påstått att grundaren av företaget, Om Mokshananda, född Jonathan Hellbom, fått idén till mattan 2007 när han mediterat i Himalayas berg.

Fler anmälningar

Men i går kunde Aftonbladet berätta att mattan användes flera år tidigare på Komplemäntärmedicinska högskolan i Malmö där Om Mokshanandas mamma Nadine Reuterswärd tidigare jobbat.

Och det återstår ännu en anmälan till KO när det gäller spikmattan. Fakiren John-Harry Hasselquist har anmält företaget för falsk marknadsföring eftersom han menar att en riktig spikmatta ska vara gjord av just spik och inte plastpiggar som i det här fallet.