Unga är oroade över sina egna dryckesvanor

– Kan inte sluta när de väl börjat

Många unga är oroade över sitt eget drickande.
Många unga är oroade över sitt eget drickande.

I en undersökning gjord av Alkoholprofilen uppger 8 av tio ungdomar att de får minnesluckor när de dricker.

Men nej, ungdomar super inte mer i dag än för tio år sedan.

– Antalet unga som dricker alkohol har minskat sedan början på 2000-talet. Problemet ligger i hur vi dricker, säger Anders Tengström, forskningschef på Maria Ungdom.

Alkoholprofilen lät 100 000 svenskar svara på frågor om alkoholkonsumtion. Sju av tio av dem som svarade var unga vuxna mellan 18 och 25 år. 58 procent av dem var killar.

Många uppger att de är oroade över sina dryckesvanor. Sex av tio svarade att de under de senaste åren inte kunnat sluta dricka när de väl har satt igång.

– Det är det här som är Nordens problem – intensivdrickandet. Det handlar om grupptryck och vår dryckeskultur. Man slutar inte dricka alkohol och tar ett glas saft i stället. Vad som krävs är att vi bryter det kulturella mönstret, säger forskningschefen Anders Tengström på Maria Ungdom.

Hur ska man tänka då, om man är på fest och känner sig tvingad eller hetsad att dricka?

– Det handlar om att bestämma sig innan. Att skriva ett kontrakt på hur mycket man ska dricka under kvällen. Antingen gör man upp det med sig själv eller allra helst med en kompis. Då kan man också hjälpa varandra, säger Anders Tengström.

Vad tänker du om att åtta av tio ungdomar säger att de har haft minst en minneslucka det senaste året?

– Jag tror inte att man ska ta så allvarligt på det om det bara händer en gång. Jag har själv haft minnesluckor från fester i livet. Misstag gör de flesta innan de hittar sin nivå. Men händer det upprepade gånger är det en indikator på att man inte kan hantera alkohol.

I undersökningen svarar fyra av tio att de har druckit alkohol dagen efter för att komma i balans.

– En sådan hög siffra har jag aldrig hört! Jag kan bara spekulera i vad den står för. Kanske tar de en återställare för att de tror att de verkligen ska må bättre och komma i balans. Eller så är det en ungdomsgrej som man gör för att det anses coolt. Generellt sett är en återställare ett tecken på beroende. Men det är väldigt få ungdomar som har den beroendeproblematiken.

Publisert: