Håret talar om hur kroppen mår

Är du oförklarligt trött eller stressad?

Klipp av en hårtuss!

En håranalys kan avslöja hur du mår - och varför.

Med hjälp av en håranalys kan du få reda på om kroppen har brist på mineraler eller vitaminer.
Med hjälp av en håranalys kan du få reda på om kroppen har brist på mineraler eller vitaminer.

Nu kan du förstås inte klippa bort vilken lock som helst. Stråna ska ha en viss längd och får inte vara kemiskt behandlade - permanentat eller färgat hår duger inte. Madeleine Marcus, näringsterapeut, förklarar hur en hårmineralanalys går till:

- Man klipper av några strån, så nära hårbotten som möjligt, som sedan skickas på analys. Den görs i USA och tar ungefär fem veckor, säger hon.

En håranalys ger svar på hur balansen ser ut mellan olika mineraler i kroppen. Det, i sin tur, ger en bild av hur vi mår. Förekomsten av metaller är nära kopplad till hormonkörtlar, binjurar och andra viktiga organ.

Genom att se vilka metaller som finns i stor respektive liten mängd kan terapeuten ofta hitta förklaringar - och ibland även lösningar - på olika hälsoproblem. Fördelen med mineralanalys är att även mer diffusa symptom, som trötthet och stress, kan spåras och rättas till. Hormonella problem kan också avslöjas med en håranalys.

- Vi vet att zink och koppar påverkar de kvinnliga könshormonerna, östrogen och progesteron.

När obalansen har upptäckts får patienten råd om hur den ska rättas till. Vanligen innebär det ändringar av matvanorna och kosttillskott.

Räcker det inte med en multivitamin om dagen för att få i sig alla ämnen?

- Nej. En orsak är att mineraler faktiskt kan motverka varandra. De kan också hindra upptaget av vitaminer. Zink, till exempel, kan ge brist på vitamin D. Om du då tar extra tillskott med zink blir obalansen ännu större.

Hur lång tid tar behandlingen?

- Det är helt individuellt. Men kroppen eftersträvar alltid balans själv, så ofta behöver man bara ge den en push i rätt riktning, säger Madeleine Marcus.

Vad är håranalys?

Sara Milstead

Publisert: