Harvard-professorn: Kokosolja är ett gift

Av: 

Josefin Westin

Kokosolja är ett gift menar Harvard-professorn Karin Michels.
Kokosolja är ett gift menar Harvard-professorn Karin Michels.

Kokosolja

Kokosolja lever fortfarande vidare på myten om att vara den ultimata hälsokuren.
Enligt Harvard-professorn Karin Michels är oljan livsfarlig:
– Kokosolja är ett gift.

Det är oklart hur myten tog fart men den lever i allra högsta grad kvar; Att kokosolja är supernyttigt.

Framför allt står fortfarande burkar kvar i var och varannans skafferi fyllda med kokosolja och hopp om en nyttigare livsstil.

Det här har under det senaste året allt mer grusats och ifrågasatts av allt fler. Doktor Karin Michels, professor på Harvard skräder inte med orden när hon ska beskriva kokosolja:

– Kokosolja är ett gift. Det är den värsta maten du kan äta, sa hon under en föreläsning i Tyskland i sommar.

Är värre än ister

En månad senare har ett klipp med Michels på Youtube fått över en miljon visningar och skapat en debatt än en gång om oljans näringsegenskaper. Många har nämligen vänt sig till kokosoljan för att det ska vara ett bra fett.

Ifrågasättandet började i fjol när American Heart Association gick ut och avrådde helt från att använda kokosolja i mat eller bakverk. Det var nämligen ingen skillnad på kokosolja och smör.

Michels går dock även längre i sina liknelser. Hon menar att kokosolja är värre än ister, som är fett från buken av en gris.

– Kokosfett och ister är inte bra livsmedel att äta för mycket av över huvud taget eftersom det innehåller mycket mättat fett. Jag kan förstå varför hon säger det. Det är mer mättat fett i kokosfett än jämfört med ister, säger Eva Warensjö Lenning, nutritionist på Livsmedelsverket.

”Finns inga fördelar”

Kokosolja innehåller nämligen 92 procent mättat fett medan ister bara innehåller 50 procent.

Livsmedelsverket avråder från att äta onyttiga fetter, mättat fett, och i den klubben ingår faktiskt kokosolja tillsammans med smör och palmolja.

– Det finns egentligen ingen anledning till att kokosolja ska vara hypat. Det finns inga fördelar med att äta kokosfett, säger Warensjö Lenning.

Vad kan en överkonsumtion leda till i förlängningen?

– Det ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Oavsett vem man är?

– Vi är alla individer men om man tittar på populationen är det alltid bra att byta ut mättade fetter mot enkelomättade eller fleromättat fett.

– Jag hör att man har kokosfett i kaffet i stället för mjölk. Det är jättekonstigt. Det finns bättre livsmedel att välja med mer näring i.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Helt nya rön: Så äter du dig till bättre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Kokosolja

Livsmedel

Kost