Nu börjar snart pollensäsongen

avKarin Holmberg

Nu är det snart dags att plocka fram nässprej och ögondroppar igen.
När snön smälter under kickar pollensäsongen 2018 igång och i år finns det risk för mycket björkpollen.
– Hassel och al kan vi mäta redan nu och inom någon vecka så kommer halterna att vara höga, säger Anita Ekebom, pollenexpert på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet. 

Röda kliande ögon, nästäppa, nysningar och rinnsnuva. Nu är pollensäsongen 2018 snart här. Från tidig vår till sen höst pågår vanligtvis pollensäsongen och att vara allergisk mot pollen är vanligt – ungfär en femtedel av landets tonåringar och vuxna är allergiska mot pollen, enligt 1177.se.

Även om stora delar av Sverige fortfarande är snötäckta har man redan kunnat kunnat mäta av låga halter av pollen och så fort snön smälter och temperaturen stiger till plusgrader så kan pollensäsongen kicka igång på allvar.

Kommer att stiga

Hassel och al, kan man mäta halter av redan nu och de halterna kommer att stiga under de kommande veckorna. Björkpollen, som är det som flest är allergiska mot, kommer vi dock inte märka av på runt en månad, berättar Anita Ekebom pollenexpert på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet som driver sajten pollenrapporten

– Björkpollen brukar vi se höga halter av i april och i år ser det ut som att de kan bli en jobbigare säsong än förra året, säger Agneta Ekebom.

Vartannat år

När det gäller björkpollen brukar man nämligen prata om att det blir en kraftigare blomning vartannat år. Förra året var det lite mindre så det innebär att man kan förvänta sig lite mer björkpollen under denna säsongen.

Men exakt hur mycket det blir är för tidigt att säga.

– Vi kan redan nu se att det är mer än förra året men sen spelar det stor roll hur vädret är under blomningen, säger Agneta Ekebom.

Receptfria läkemedel

Hur pollenallergier tar sig i uttryck är väldigt individuellt men vanliga symptom är nysningar, kliande ögon och att man känner sig trött. Risken att drabbas av pollenallergi ökar om en eller båda föräldrarna har eller har haft allergi men många får besvär utan att någon anhörig har eller har haft besvär med pollenallergi.

– En del av de som är björkallergiker kan också reagera på hassel så om man redan om någon vecka känner av besvär så är det inte så konstigt, säger Agneta Ekebom.

Foto: Johner
Nu börjar pollensäsongen 2018.
ARTIKELN HANDLAR OM