Slut på semestern – dags för detox

HÄLSA

Rensa kroppen på gifter efter lata sommardagar

Efter lata dagar med vin, grillat, fikabröd och glass är det hög tid för kroppen att få semester.

– Satsa på en avgiftning så blir du mycket piggare, säger dietisten Mia Troberg Elong.

Avgiftning, eller detox, innebär att man undviker onyttig mat och drycker under några dagar för att rensa kroppen på gifter och bryta dåliga vanor. Den kan hålla på i ett par dagar till flera veckor.

– Det första man märker är att man blir så mycket piggare. Det är även en bra start om man vill gå ner i vikt, säger dietisten Mia Troberg Elong.

Första steget i avgiftningen är att rensa kyl, frys och skafferi på hälsobovar.

– Rensa bort allt som är innehåller mycket fett och socker eller är fiberfattigt som kakor, godis, glass, vitt bröd och vit pasta, säger Mia Troberg Elong.

Fyll sedan på med lätta och fiberrika matvaror som fisk, bönor, broccoli, paprika och fullkornsris. Fibrerna hjälper till att rensa tarmarna på slaggprodukter.

Blåbär nyttigast

Mia Troberg Elong råder även ”detoxare” att äta mycket färgglada bär och frukter.

– Blåbär är det i särklass nyttigaste bäret. Det innehåller mängder med antioxidanter och är bra för magen. Nu finns de dessutom att hämta i skogen helt gratis, säger hon.

Under semestern är det lätt att börja slentriandricka något glas vin även på vardagarna. En vana som inte minst levern drabbas av.

– Om man tycker att det känns tomt utan vin till middagen bör man se det som ett varningstecken. Det är viktigt att bryta de här vanorna så snabbt som möjligt. Byt ut vinet mot smaksatt bubbelvatten eller örtte, säger Mia Troberg Elong.

Undvik grillat

Under sommaren kommer även grillen fram och i tid och otid äts det vidbrända köttbitar med feta såser och potatis.

– Grillat kött är cancerframkallande och är inget man bör äta särskilt ofta. Dessutom är nötkött ofta ganska fett. Under avgiftningen bör du hålla dig till lätt grillad eller kokt fisk och undvika feta såser, säger hon.

Återuppta träningen

Träningen blir ofta lidande under semestern. Landstället eller semesterorten befinner sig på tryggt avstånd från gymmet.

– Under avgiftningen bör man sätta in extra träningspass för att få en jämn blodsockernivå och komma igång med träningen igen. Men allra bäst är förstås att man fortsätter att träna även under semestern, säger Mia Troberg Elong.

Så avgiftar du din kropp

En avgiftning kan pågå mellan tre dagar och flera veckor