Åsa ville tappa 12 kilo – det blev 17!

HÄLSA

”När jag väl bestämt mig var det enkelt!

Trött, energilös och deppig över att inga kläder längre passade: Åsas matvanor hade spårat ut. Tack vare Viktklubb.se fick hon ordning på sitt ätande, och fick mer energi på köpet.

Foto: Åsa hade stor hjälp av kalorikollen i Viktklubbs dagbok. Hon skrev upp allt hon åt och hade björnkoll på energibalansen.

– Jag hade känt i flera års tid att jag tappat kraft och energi, och alla kläder satt åt trots att de var storlek XL. Droppen var när jag inte längre kunde handla kläder på HM, utan fick gå till deras Big is Beautiful-sektion.

Åsa spelade tidigare basket på elitnivå, och kunde då äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. När hon la av med idrotten fortsatte hon att äta lika mycket. Till slut visade vågen på 81 kg.

Då blev Åsa inspirerad av en kompis att gå med i viktklubben.

– Jag satte upp ett stenhårt schema för mig själv, att jag skulle gå ner 1 kg i veckan. Jag fick sluta med allt godis, all alkohol och endast äta 1300 kcal om dagen.

De första två veckorna var hemska. Åsa var hungrig hela tiden och tyckte att hon att blev överkänslig och grät för det minsta lilla. Men efter hand blev det lättare. Hon började inse att hon tidigare ätit på tok för mycket. Godis, chips och popcorn var en daglig företeelse, och portionerna var alldeles för stora.

– Genom Viktklubb.se lärde jag mig hur stor en normal portion är. Innan visste jag inte att en portion pasta väger 70g. Tidigare åt jag säkert 150 g.

Åsa hade också hjälp av dagboken, där hon kunnat knappa in allt hon ätit och hur mycket hon tränat under dagen.

Tack vare sin tävlingsmentalitet gick Åsa ner de 12 kg inom den utsatta tiden. Sedan fortsatte hon gå ned ytterliggare 5 kg av bara farten. Och hon får det imponerande viktraset att låta nästan löjligt enkelt.

-– Det är nästan lite lustigt, att jag stått och tyckt jag varit för tjock och gråtit framför spegeln, men när jag väl bestämde mig så var det inte svårt. Förutom de första två veckorna.

Dessutom har Åsa fått mycket mer energi.

– Förr satt jag länge på jobbet, kom hem sent, och somnade framför tv:n. Nu går jag i normal tid för att hinna träna och behöver inte sova middag efter jobbet som jag gjorde tidigare.

Läs mer