Laser eller nya linser?

Hälsa

- hitta metoden som passar dig bäst!

LASIK

Vanligaste operationsmetoden i dag. Kirurgen gör ett litet lock i hornhinnan. Locket viks sedan undan så att lasern kan behandla snittytan. Ingreppet avslutas med att locket läggs tillbaka igen. Känns knappt alls. De flesta är tillbaka på jobbet inom ett dygn. Synen brukar stabiliseras på någon dag – upp till en månad. I sällsynta fall först efter ett år.

Görs operationen med en vågfrontsstyrd laser som mäter ögats ojämnheter i detalj och slipar varje punkt exakt så mycket som behövs kan synskärpan bli ännu bättre.

Passar: Patienter med mindre närsynthet, astigmatism eller översynthet. Framför allt de med kraftiga hornhinnor. Har du torra ögon eller stora pupiller ökar risken för vissa bieffekter.

Risker: En del måste opereras om. Enstaka patienter blir ändå inte hjälpta och ser i några fall suddigare än före operationen. Andra får leva med så kallade halofenomen, ljusglorior runt lampor i mörker, sämre mörkerseende eller torra ögon.

Pris: Cirka 25 000:-

EPI-LASIK

En kompromiss mellan lasik och den gamla prk-lasern. Här görs ett lock av hornhinnans yttersta lager, epitelet. Det dras undan vid laserbehandlingen och läggs sedan tillbaka.

För att det ska växa fast måste personen bära kontaktlinser de första 4-5 dagarna. Synstabiliseringen tar något längre tid än vid vanlig lasik men är ungefär densamma som vid lasek/elsa.

Passar: Patienter med mindre eller måttligt synfel som har för tunna hornhinnor för en vanlig lasik-operation.

Risker: Infektion, inflammation och sämre mörkerseende. Vissa måste opereras ytterligare en gång för att få så bra resultat som möjligt. Det blir inte alltid bättre.

Pris: Cirka 25 000:-

LASAK (tunnfliks-lasik)

En förfinad vävnadsbesparande lasik-behandling. Skillnaden är att “locket” eller fliken görs mycket tunnare. Dels läker ögat fortare, dels minskar risken för bieffekter. Känns knappt alls.

Passar: Patienter med närsynthet, astigmatism och översynthet som samtidigt har för tunn hornhinna för lasik.

Risker: Riskerna är desamma som vid lasik-behandlingen, men färre drabbas eftersom ingreppet är mindre.

Pris: Cirka 26 000:-

LASEK (elsa)

En variant av Epi-lasik. Känns något mer än lasik- och lasak-operationerna. De flesta behöver vara hemma från jobbet 3-7 dagar.

Ofta tar det någon vecka-två månader innan synen stabiliseras. I vissa fall upp till ett år.

Passar: Patienter med mindre eller måttlig närsynthet, mindre översynthet eller så tunna hornhinnor att en lasik-operation inte är lämplig.

Risker: Anses vara den säkraste lasermetoden, särskilt om närsyntheten är mindre än 4 D. Ett fåtal kan få sämre syn än före operationen. En av tusen besväras av dubbelbilder, skuggor och halofenomen, blir ljusskygga eller tvingas leva med grumliga ögon en längre tid.

Pris: Cirka 22 000:-

PERMANENT LINSBYTE

(CLE/ RLE eller Prelex m fl) Den egna linsen sugs ut och ersätts av en plastlins. Ibland krävs en mindre laserkorrigering för ett bra resultat.

Två varianter finns: monofokala och multifokala linser. Monovision passar normalt dem som använder progressiva glasögon eller som tidigare haft kontaktlinser. I ena ögat får de en lins som ger bra syn på långt håll och i andra ögat en som ger hyfsat bra närsyn. Multifokala linser kan fokusera på två olika avstånd och brukar passa dem som haft dubbelslipade glas.

Passar: Patienter med kraftigare närsynthet. Framför allt de som har blivit ålderssynta eller redan drabbats av gråstarr. Patienter med kraftig astigmatism avråds.

Risker: Infektion, enstaka patienter får en svullnad i gula fläcken. Färre än en av tusen drabbas av näthinneavlossning. Ju mer närsynt du är, ju högre är risken.

Pris: Cirka 40 000:-

INPLANTERBARA LINSER

(ICL eller PRL )Tunna linser av kollagen eller silikon placeras permanent i ögat framför den egna linsen.

Ibland krävs en mindre laserkorrigering för ett bra resultat. Blir det ändå inte bra går det att byta ut linsen.

Passar: Patienter som ännu inte fyllt 45 år med alla grader av när- och långsynthet, oavsett tjocklek på hornhinnan. Rekommenderas främst dem med så gravt synfel att lasik inte räcker till.

Risker: Infektion, inflammation och förhöjt tryck i ögat vilket kan leda till gråstarr. Dock mindre risk för dubbelbilder, skuggor och halofenomen i mörker jämfört med laseroperationerna.

Pris: Cirka 40 000:-

Övergående besvär som svullnad, smärta och grumlighet med mera har inte tagits med.

Källa: Docent Magnus Gjötterberg, chefsläkare på St Eriks ögonsjukhus i Stockholm, Anders Eriksson, ögonspecialist på Globen ögonklinik.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa