Läsarna: ”Låt barnen titta på kanaler som inte sänder reklam”

HÄLSA

Gårdagens diskussion i aftonbladet.ses forum handlade om att företag visar reklam riktad till barn.

Majoriteten av dem som diskuterade var överens om att man borde minska eller helt ta bort reklam från tv-kanaler.

”Bort med skiten från vår tv”, skriver Blekingebjörnen.

– Det är ganska enkelt egentligen. Om alla stödde public service och endast tittade på dessa reklamfria kanaler, betalade tv- licensen för bättre utbud eller andra alternativa betalkanaler utan reklam så minskar reklammarknaden på tv, skriver signaturen Marie J.

Pappa kalle accepterar inte argumentet att föräldrar inte har råd med tv-licensen:

– Låt barnen titta på kanaler som inte sänder reklam om dom nu ska se på tv. Det finns alternativ av kanaler som kostar en mindre summa i månaden. Argumentet att "vi har inte råd," tänk på att skräpmaten och godis förmodligen måste ha kostat mycket mer i månaden.

Isakat tyckte att det är lika illa när kändisar och media stödjer kommersialismen:

– Stjärnor som ex Beckham och Ljungberg lånar sig till denna reklam, trots att den bevisligen är skadlig för barn ( Pepsi ). Sedan har väl media också ett ansvar. Den måste ju inte till varje pris hjälpa till att marknadsföra all skit.

”Snedvridna signaler till våra ungdomar”

Blekingebjörnen hade en strängare syn på det hela:

– Reklamintäkterna ger ju ändå inte bättre program, utan bara en massa fler skräpprogram och töntiga tävlingar från landet i väster. Dessa program ger dessutom snedvridna signaler till våra barn och ungdomar, d.v.s. att man ska vinna sina pengar, istället för att arbeta ihop dem. Nej, bort med skiten från vår tv, så kanske våra barn och ungdomar orkar koncentrera sig även i andra sammanhang, utan att behöva "reklampaus" var femte minut.

”Avstod från tv i fem år”

Olov70 är kritiskt mot föräldrarna, då han menar att de måste vara bättre på att ta mer ansvar för sina barn:

– Tyvärr så är det inte lika vanligt längre i samhället. Det är viktigare att äga saker/göra än lära SINA barn vad som är bra eller mindre bra.

Joxo delar med sig av sina egna erfarenheter utan tv. Han skriver att han har utvecklades enormt mycket utan tv:

– Jag själv gjorde ett litet experiment och avstod från tv i drygt fem år. Jag kan tala om att jag utvecklades som människa något enormt under de åren, b.la. läste jag som aldrig förr. Hade tid att utveckla mina talanger. Insåg bland annat att jag ägde en konstnärlig ådra. De bästa åren i mitt liv, skriver han.

Arna Sunje