Facebook kan bli en ny julbov

HÄLSA

Experten om stressen: ”Är en filtrerad värld”

Foto: Thinkstock

Julefrid – ja tjena. Med december börjar istället ofta julstressen.
– Att hela tiden exponeras för hur perfekta alla andras julstök och pepparkaksbak tycks vara på sociala medier ökar också pressen, menar stressexperten och delar med sig av sina bästa tips.

Psykolog Anna Bennich Karlstedt

Så här års är det många som tar ett djupt uppgivet andetag och ger sig i kast med julstressen, än en gång. Julstädning, glöggmys, luciafirande, julklappsinköp och julmat måste förberedas om det ska bli ”jul på riktigt”. Ja det tycks vi ofta tro i alla fall.

– Våra föreställningar om hur julen bör, skall och måste vara har inte anpassats till vår förändrade livsstil, säger Anna Bennich Karlstedt, psykolog och författare till boken Sjukt Stressad – en liten handbok om att hantera stress i vardagen.

Börjar redan i november

Förutsättningarna för ett traditionellt julfirande ser radikalt annorlunda ut idag:

– Förr fanns ofta en kvinna hemma som på heltid förberedde julmaten och allt pyssel, i dag arbetar oftast alla vuxna i hushållet heltid. Planering, inhandling och matlagning skall istället hanteras under den korta tid som vi inte är på jobbet, går på föreningsmöten eller skjutsar våra barn till diverse hockeyträningar.

Planeringen börjar för de allra flesta, 35 procent, redan i november, enligt en julundersökning från Bookatable. Städningen är det som flest upplever som stressande. Julmaten börjar många, 40 procent av deltagarna i undersökningen, laga en vecka före julafton.

Varning för Facebook

Att se andras lyckade julbak eller härliga glöggsammankomster i vackert pyntade hem på Facebook eller Instagram kan spä på julkraven och stressen ytterligare, varnar Anna Bennich Karlstedt också.

– Att hela tiden exponeras för hur perfekta alla andras julstök och pepparkaksbak tycks vara på sociala medier ökar pressen, och trots att vi vet att det är en filtrerad värld på flera sätt stressar det oss, säger Anna Bennich Karlstedt.

Genom att skruva ner de traditionella julkraven, delegera till andra och minska dosen av Facebook och Instagram så här i juletid kan du istället få tid över till något betydligt viktigare – en riktigt god jul.

Malin Kaldo

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Instagram

Jul

Julhandeln