”Jag älskar att jag lyckats alldeles själv”

1 av 2 | Foto: Före: 85 kilo
HÄLSA

I somras orkade Sara inte dansa sig igenom favoritkonserten. Nu ska hon gå på sin studentbal i drömklänningen.

Så här hittade hon formen.

Sara Andersson stod i publiken på musikfestivalen Way Out West. Idolen Håkan Hellström hade precis klivit på scenen. Men Saras kropp samspelade inte alls med musiken på det sätt som hon önskat.

När hon hoppat och dansat med en stund i låtarna som hon älskar orkade hon inte mer. Hennes kropp kändes otymplig och det var svettigt.

– Efter sommaren var jag så trött på att känna mig tjock och ful. Jag insåg att jag inte vill vara den som ser tillbaka på mina studentbilder och är missnöjd, säger ­Sara, som tar studenten i juni.

I slutet av augusti bestämde hon sig för att gå med i Viktklubb. Målet var solklart.

– Jag vill vara fin på min studentbal den 23 maj. Så det här är min studentpresent till mig själv – ett sunt och friskt liv. Mitt mål är att vara normalviktig och stolt över mig själv den första juni då jag på riktigt kliver in i vuxenlivet.

Har redan fått bättre livskvalitet

Än så länge har Sara gått ner 12 kilo och hon säger att hennes livskvalitet har blivit bättre sen hon tog tag i sin vikt.

Hon tycker att hon ser bättre ut i de kläder hon såg mindre bra ut i innan och beskriver den häftiga känslan i att plötsligt ha en massa ny energi som räcker ­hela dagen.

– Nu orkar jag lika mycket som alla andra. När jag var på en Håkan-konsert innan jul orkade jag hoppa, dansa och skutta ända in i extranumren.

Sara berättar att hon nu går den dryga kilometern till bussen med en extra väska utan problem. Och hon har fått starkare självförtroende.

– Jag älskar att jag kan tacka nej till chokladkakan och tänka ”inte i dag, men på lördag”, jag älskar att jag har lyckats alldeles själv.

Tränar fyra gånger i veckan

Innan Viktklubb tänkte hon inte så mycket­ på vad hon åt eller att hon inte tränade. Det blev en hel del fest, dålig mat och inte så mycket rutiner.

– Jag tyckte att det var jobbigt att träna på gym men så tänkte jag ”ingen stirrar på mig, och om de stirrar på mig för att jag är tjock så fan ta dem, bättre att jag står här på bandet än sitter på McDonalds”.

Nu tränar Sara fyra gånger i veckan, och hon tycker till och med att det är roligt.

– Jag hoppas jag kan inspirera andra att ge samma present till sig själva som jag ger till mig – ett sunt och friskt liv med massvis av glädje och kärlek.

Efter studenten lockar backpacker­livet.

– Det ska bli roligt att göra det utan en massa extra kilon att bära på!