”Bantningspiller är bortkastade pengar”

HÄLSA

Läkare Yvonne Linné chattade med läsarna

evapeva säger: Hejsan, Jag älskar god mat gjord på riktiga råvaror, jag älskar vin och öl. Tycker om att njuta. Känner att jag inte har tid att träna under veckorna. Äter aldrig middag

under veckorna. Rör mig i trädgården och på båten under helgerna. Vill så gärna gå

ner en 5 - 8 kilo. Vad gör jag? Äter nästan aldrig godis eller dricker läsk.

Vin och öl dricker jag inte mängder av. Känner mig lite småfet.

   Yvonne Linné säger: Tyvärr finns det inga genvägar utan ska du gå ner i vikt måste antigen minska ditt kaloriintag eller/och öka dina energiutgifter i form av motion. Fundera på vad betyder mest för dig? Ätt känna dig överviktig eller att njuta av maten? Du kommer inte att få båda som det ser ut nu. Är det något av dina matval som du skulle kunna äta mindre ofta utan att försaka livskvalitet?

madelen säger: Hej ! undrar om CUUR verkligen ger effekt i samband med motion och rätt kost elller är det bortkastade pengar ?Madelen.

   Yvonne Linné säger: Bortkastade pengar.

säger: Hej Yvonne! Jag är en kvinna på 35år som är kraftigt överviktig, har försökt att gå ner i vikt många ggr. Men nu funderar jag på operation. Vad tycker du om det? Jag läser om alla biverkningar och blir rädd. Kram från en ledsen kvinna.

   Yvonne Linné säger: För vissa är operation bra. Det är ingen genväg, Du måste forfarande göra jobbet med att gå ner i vikt men du får en mekaniska hjälp genom att magsäken blir mindre. Alla kirurgiska ingrepp innebär risker och det ska man vara medveten om. Ofta brukar gränsen för att göra en operation ligga på BMI över 40.

Mia säger: Varför är CUUR bortkastade pengar?

   Yvonne Linné säger: Därför att det finns ingen vetenskap som styrker att pillret har någon effekt på viktminskningen.

Therese säger: Med ett BMI på över 30 hur ska jag gå tillväga för att gå ner, har prövat alla olika varianter, har hört talas om reduktil - kan det vara ngt?

   Yvonne Linné säger: Reduktil är ett läkemedel för viktminskningshjälp. Det verkar i hjärna så att man blir mindre hungrig. Det är ingen undermedicin och du måste ändå lägga om kosten, men kan vara ett hjälpmedel. Det behövs ett recept från en läkare för att få Reduktil, prata med din distriktsläkare om detta skulle vara något för dig.

Molle säger: Ska till utlandet om fyra veckor och skulle behöva tappa lika många kilo. Vilket är det snabbaste sättet på så kort tid?

   Yvonne Linné säger: Allt handlar om ät äta mindre kalorier än du gör av med. Att gå ner snabbt i vikt brukar tyvärr medför att man snabbt går upp i vikt igen. Vi brukar rekommendera en viktminskningstakt om 0.5-1 kg.

cissi säger: hej! är det större risk att man går upp i vikt med vanlig bantning? tillskillnad ifrån GI metoden? vilken metod kan du rekommendera?

   Yvonne Linné säger: GI är en bantingsmetod som alla andra. Jag rekommenderar metoder som är långsiktiga och innehåller varierad kost med låg kalori halt och låg fetthalt. Det har i vetenskapliga studier visat sig ge bäst resultat. Viktklubben och viktväktarna är sådana.

Hanna säger: Får man unna sig en bit tårta i veckan om man äter sunt förövrigt och rör på sig måttligt?

   Yvonne Linné säger: Allt handlar om totala kaloriantalet! Du får göra vad du vill men ska du gå ner i vikt så måste du äta mindre kalorier än du gör av med:)Det går inte att plocka ut ett enskilt livsmedel under veckan och bara titta på det.

enita säger: Hej Yvonne! Är vegetarian och har svårt att välja GI-rätt mat. Det börjar bli så enformigt med ägg på morgonen, sallad till lunch och middag. Finns det andra bra alternativ? Vill gå ner 10 kg.

   Yvonne Linné säger: Det finns inga bevis för att GI mat ger viktminskning i säg. Det är det totala antalet kalorier per dag som avgör om du går ner i vikt eller ej inte om dessa kommer från protein, fett eller kolhydrater. Däremot är det naturligtvis sundare att äta 100 kalorier morötter än choklad. Skippa GI och fundera på en viktminskingsplan som kommer att fungera för dig i längden där du kan äta varierat och kalorisnålt.

hur kan man motverka celluliter säger: Hur motverkar man celluliter ?

   Yvonne Linné säger: Ingen aning. Ingen medicinsk diagnos eller något som vi doktorer behandlar.

Moderator säger: Sista frågan kommer från Anti-bantare

Anti-bantare säger: Hej vad är ditt bästa tips om viktminskning till en person som väger väldigt mkt och har inte råd med alla dyra gym o tror inte på bantningspiller??

   Yvonne Linné säger: Allsidig kalori och fettfattig kost. Det finns mycket billig och kalorifattig mat t ex säsongens frukter och bär, böner. Att gå ut och promenera är gratis men behöver inte gå på gym för att motionera. Dyrare än så behöver det inte vara.

Läs mer: