”Man måste ge sig själv utrymme”

HÄLSA

Filippa Reinfeldt ger sina bästa tips för en lugn semester

1 av 2 | Foto: Några dagar vill Filippa Reinfeldt bara ligga i hängmattan med en kopp kaffe. ”Då gör jag ingenting – läser inte ens en bok”, säger hon.

Med hosta, halsont och snuva.

Så börjar semestern vanligen för Filippa Reinfeldt, 38, politiker (m) och kanske ny statsministerfru i höst.

– Det hör liksom till att först bli förkyld några dar. Det är nog kroppens sätt att tala om att nu kan jag vara ledig, säger hon.

Filippa lever i ett högt tempo som kommunstyrelsens ordförande i Täby, mamma till tre barn och hustru till moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Tar inte ut sig

Hon har dock blivit bra på att strukturera och organisera sitt liv, tycker hon.

– Jag skulle kanske slippa bli förkyld om jag blev ännu bättre på planering. Men hittills har jag inte lyckats med det.

Filippa har dock lärt sig att inte ta ut sig totalt sista tiden före semestern.

– De flesta verkar då få panik. Man jobbar för fullt i juni för att hinna få allt klart före semestern – som om allt tog slut då. Barnen har samtidigt avslutningar i skolan och fotbollen, till exempel.

VSH hjälper

Men vissa saker går alltid att skjuta upp till efter semestern – utan att man för den skull ska behöva gruva sig över det på semestern. Skrivbordet kan dessutom få vara lite rörigt.

En hjälp att varva ner det höga tempot är hennes kryptiska kod VSH, som hon skriver in i sin kalender 2–4 gånger i veckan. För bland hennes många uppdrag värnar hon särskilt om ett – det som gäller henne själv.

Heliga tider

Förkortningen VSH betyder Vad Som Helst.

– Det är heliga tider bara avsatta till mig själv. Det blir inte av om jag inte organiserar det. Tiden äts annars upp av alla måsten, säger hon.

Viktigt att komma ifrån

VSH kan vara längre eller kortare stunder. Ett längre träningspass med spinning eller joggning, en promenad eller cykeltur på 20 minuter, ”jag har investerat i en jättebra cykel”, eller att bara få sitta ute på en bänk och äta en lunchmacka.

– Det viktiga är jag kommer ifrån och får röra på mig och känna att jag inte bara är till för andra.

Då orkar jag mer, blir gladare och mår bättre, säger hon.

Luther väger tungt

Men det har varit ”en lång resa dit”, som hon säger.

– En kollega, vis av livet, påtalade för några år sedan att man måste ge utrymme åt sig själv för sin egen hälsas skull. Ändå kan jag fortfarande fråga mig om jag har rätt att ta tid bara för mig själv? Jag har Luther tungt över mig som säger att det alltid är något som ska göras.

VSH är ett sätt att inte gå in i väggen?

– Ja. Men jag är också privilegierad. Mitt jobb är roligt och stimulerande. Jag kan också själv styra min kalender i stor utsträckning. Jag behöver inte känna mig låst, även om arbetsdagarna oftast blir väldigt långa.

I sommar blir det dock snarare valspurt än semester.

– Jag hoppas kunna resa en vecka med barnen till min bästa kompis i Skåne. Då är jag bara jag, säger hon.

Några soliga dagar vill Filippa även tillbringa i hängmattan med bara en kopp kaffe eller ett äpple.

– Då gör jag absolut ingenting – läser inte ens en bok.

Hur ser annars en bra semester ut för dig?

– Som när jag tidigare somrar suttit med STF:s vandrarhemskatalog och gjort upp en rutt. Vi har bott tätt ihop i familjerum. Barnen har tyckt det var mysigt och vi har fått se mycket av Sverige.

Filippas bästa tips inför semestern:

Läs mer:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson