Spraya - och slipp influensa

HÄLSA

Nytt levande näsvaccin kan ersätta den vanliga sprutan

1 av 2 | Foto: SKÖNT UTAN SPRUTA Alfred Malmenström, 2, har provat det nya influensavaccinet som sprayas i näsan. "Han har inte tvekat det minsta. Sprutvacciner däremot gillar han inte alls", säger mamma Malin.

Influensavaccin - som nässpray.

Det har nyligen testats på 190 svenska småbarn.

-De yngsta blir oftast svårast sjuka, säger professor Leif Gothefors och hoppas snart kunna vaccinera alla barn under två år.

Allt hänger på den internationella studie av 8476 barn som nyss avslutats.

Hälften av barnen har fått vanligt influensavaccin i sprutform.

Hälften har fått ett nytt levande vaccin som spray i näsan.

-Förhoppningen är att det levande vaccinet är mer likt influensaviruset. Då gör det inte så mycket om viruset ändrar sig lite från år till år. Vaccinet skyddar ändå, förklarar professorn Leif Gothefors på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Skyddas i flera år

Stämmer det behöver barnen bara vaccineras en gång. Sedan är de skyddade de första två-tre åren, då riskerna för komplikationer är störst.

-I USA har man sett att i influensatider står de allra yngsta för fler akuta sjukhusinläggningar än pensionärerna, säger han.

I USA är näsvaccinet redan godkänt för barn mellan 5 och 15 år.

I den nya studien, där de svenska barnen ingår, är de yngre, mellan 6 och 23 månader.

Stor nytta

-Hos de riktigt små gör vaccinet störst nytta. Det skyddar inte bara barnet, utan sätter stopp för vidare spridning i familjen. De minsta är ofta de största virusspridarna, påpekar Leif Gothefors.

Enligt smittskyddsinstitutet finns det flera studier som bekräftar att antalet influensafall bland vuxna minskar om barnen håller sig friska.

Blir gratis

Resultatet av den nya internationella studien sammanställs just nu. Visar det önskad effekt och blir godkänt får socialstyrelsen ta ställning till om vaccinet ska ingå i det allmänna programmet för barnvaccinationer.

I så fall blir det gratis.

Caroline Hougner