Unna dig själv ett lyckorus

Så hittar du lyckan i livet

Sluta jaga efter lyckan.

Utmaningen i livet är inte att skaffa det man vill ha - utan att vara nöjd med det man har.

Lär dig knepen som ger dig personlig framgång och ett rikare liv.

Ibland kan det kännas som om vi är på fel plats på fel tid, medan andra glider fram i tillvaron utan problem. Enligt John Gray, den amerikanske psykologen som har gjort succé med relationsboken "Män är från Mars, kvinnor är från Venus", ligger hemligheten inom oss.

För att få framgångsrika relationer till människor - vare sig det gäller vänskap, kärlek eller affärer - måste vi vara förankrade i vårt verkliga jag och våga fullfölja vår kallelse, menar Gray.

Att vissa skulle vara mer utvalda och privilegierade än andra stämmer inte. Det största hindret på vägen mot lyckan är vi själva.

- När du är dig själv strålar du ut i din fulla kraft. Du skapar tillit och folk börjar vilja göra saker för dig. Varför skulle vi annars dras till framgångsrika människor? De utstrålar en positiv energi, som människor vill ta del av, skriver Gray i boken.

Kärlek föder mod att satsa

Förra året släpptes hans senaste och nionde bok, "Hur man får det man önskar och är nöjd med det man har". I den tar han upp hur man når framgång på det personliga planet och hur man vågar ta nya risker trots avundsjuka, gamla besvikelser och misslyckanden.

En orsak till att man inte vågar satsa på nya saker eller till att man skjuter upp saker, tror Gray är brist på kärlek.

I sin nya bok tar han upp olika kärlekstankar som ständigt behöver påfyllning:

Kärlek från våra föräldrar.

Kärlek och stöd från släkt, vänner och nöjen.

Kärlek från dem som har samma mål som vi.

Kärlek till oss själva.

Kärlek från intima relationer.

Kärlek och stöd till någon som är beroende av oss.

Formulera känslorna i brev

Utan inre lycka kan vi aldrig nå framgång, menar John Gray. Vi måste sluta missunna oss allt som vi tycker om och vill göra för att vi är missnöjda med andra delar av livet.

För att komma tillbaka till våra innersta önskningar föreslår John Gray bland annat olika former av brevskrivning, där man beskriver sina känslor för en svikande kollega, förälder eller partner. Han påpekar att det tar sex veckor att bryta gamla tankemönster, förutsatt att man jobbar med det varje dag.

Experten lär ut knepen som hjälper dig att bli mer nöjd med livet

Petra Holm

Publisert: