Simma lugnt i salt

HÄLSA

Chefer gör det, småbarnsmammor, seniorer, skådespelare, ungdomar och stressade IT-människor också.

Kopplar av genom att flyta i en tank med mycket salt vatten.

Foto: CHRISTIAN EVERS
Hälsas Irene Ahlberg kopplar av i en bassäng med saltvatten

Idén att lägga sig i en tank och flyta kommer från USA. Där användes flyttankar redan på 1950-talet för att undersöka hjärnans medvetandenivåer. I dag är floating populärt i USA, Europa och Australien.

Floating försätter kroppen i ett avslappnat tillstånd som är svårt att uppnå på annat sätt.

– När hjärnan inte är upptagen med att styra musklerna får den kapacitet över till annat, man får tillgång till kreativ inspiration, djupare insikter och intuitivt skapande. Det frigörs också ämnen som stärker immunförsvaret, endorfinhalten stiger och blodcirkulationen kommer i gång, säger Helena Lovén, som förestår Alternativhälsan i Stockholm.

Läkande effekt

Effekterna av floating intresserar forskare i framförallt USA. Enligt dem har floating en läkande effekt både fysiskt och psykiskt, ökar inlärningshastigheten och har effekt på kronisk smärta och reumatiska sjukdomar.

Skaffade flyttankar

Helena Lovén kom i kontakt med floating när hon för några år sedan letade efter hjälp mot sin ögonsjukdom som långsamt gjorde henne blind. Hon hade inga planer på att själv skaffa flyttankar, men plötsligt fann hon sig vara ägare till två.

Hon och hennes medarbetare ger även massage men säger att floating står i en klass för sig när det gäller avslappning. En timmes floating motsvarar 6 timmars sömn och avslappningstillståndet är detsamma som man kan uppnå efter lång meditationsträning.

Språkkurser

Under avslappningen är man extra mottaglig för intryck och inlärning. En del ”flytare” tar med sig band med till exempel språkkurser. Det finns också skådespelare som använder sin floatingtimme för att lära in repliker.

Men de flesta släpper bara taget och låter allting flyta.

Jätteägg med saltvatten

Flyttanken är 230x130x120 centimeter. Vattnet är 30 centimeter djupt och blandat med 400 kilo salt.

Den höga koncentrationen, 34 procent, av Epsomsalt gör att man flyter. Man ligger på rygg. Vill man ha musik kan man välja mellan ett tiotal olika bandinspelningar eller ta med sin egen.

Man kan ha ljuset tänt eller släckt och vill man inte stänga luckan helt kan man sätta in en kil.

Här får du flyt

Alternativhälsan 08-665 08 50,

Idrottsskolan Bosön, Lidingö 08-605 66 47

Aqua life Huddinge 08-746 70 40

Clinique Inside out 08-200 431

PAUS, Hotell Ekoxen, Linköping 013-17 12 21

Träningsverket Totalstudie, Sundsvall 060-17 12 21

PAUS Friskvård,Göteborg 013-13 18 18

Gävle Floatingcenter, tel:0126-65 15 26

Mora Floatingcenter, tel:0250-321 00

Irene Ahlberg