Svenskarna 4 260 ton tyngre i jul

HÄLSA

Bilringarna från jul och nyår svåra att få bort

Genomsnittssvensken går upp sex hekto under jul- och nyårshelgerna.

Sammanlagt har Sverige gått upp vikten motsvarande 2 800 flodhästar.

Årets största mat- och dryckeshelg är över och många löften vid tolvslaget på nyårsafton handlade om mindre mat och mer motion.

Det kan behövas. Enligt den enda svenska studie som gjorts på området går varje vuxen svensk upp runt sex hekto i samband med jul och nyår.

– Det var en skojundersökning som vi gjorde på Karolinska sjukhuset. Vi kollade sjukhuspersonalen och räknade ut medelviktuppgången från Lucia till den 15 januari. Det blev sex hekto per person, säger Stephan Rössner, professor och överläkare på överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset till aftonbladet.se.

Studien gjordes för 15 år sedan men Stephan Rössner tror att en liknande undersökning i dag skulle ge ungefär samma resultat.

Inte bara julmat

För hela Sveriges vuxna befolkning, drygt 7,1 miljoner människor 2005, handlar det om en total viktökning på hisnande 4 260 ton.

Det motsvarar vikten av runt 2 800 mindre flodhästar eller 1 400 elefanter.

Ändå kan vi inte mäta oss med engelsmännen när det gäller att frossa i mat och dryck under december.

Gymkedjan David Lloyd har intervjuat tusen män och kvinnor om sin vikt. Undersökningen visade att genomsnittsbritten hade ökat runt 2,3 kilo under de senaste veckorna.

En hälsoexpert som Sky News har pratat med menar att det inte bara går att skylla på julmaten.

– För många människor börjar festätandet och drickandet tidigt i december och varar till början av januari.

Utsätter sig för frestelser

Att svenskarnas vanor liknar britternas märker man hos Viktväktarna dit människor nu strömmar.

– Visst rör sig vikten uppåt under de här helgerna. Det är svårt att låta bli eftersom man utsätter sig för frestelser hela tiden, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på Viktväktarna till aftonbladet.se.

– Vi märker det genom att många kommer nu efter helgerna. Man mår inte riktigt bra varken fysiskt eller psyksikt och vill nu ta tag i det.

Men handen på hjärtat. Hur lätt är det egentligen att bli av med de där sex extra hektona som helgerna har tvingat på oss?

– Medelviktuppgången för svenskar är tre hekto per år. Alltså går vi ner ungefär hälften av uppgången, säger Stephan Rössner.

Gå ner i vikt?

Här finns tipsen för dig!

Läs också:

Johanna Melén