Ämnen i mat ger beteendestörning

HÄLSA

Syntetiska färämnen i godis och läsk gör barn överaktiva

Vissa färgämnen och ett vanligt konserveringsmedel gör barn överaktiva och okoncentrerade, enligt en ny studie.

Experter har avrått föräldrar från att låta barnen äta ämnena som är vanliga i bland annat godis och läsk.

Resultaten innebär att de så kallade azofärgämnena, starkt färgade syntetiska tillsatser, har hamnat i nytt blåsväder tillsammans med konserveringsmedlet natriumbensoat (E211) – ett ämne som tillsammans med C-vitamin kan bilda små mängder cancerframkallande bensen i exempelvis läsk.

Normalkonsumtion

Azofärger kan finnas i exempelvis godis, läsk, soppor och såser medan E211 får förekomma i det mesta som konserveras. Forskarna bakom studien, som publiceras i förtid av den ansedda medicintidskriften the Lancet, konstaterar att livsmedelsbranschen förmodligen inte skulle stjälpas omkull ifall den inte längre fick använda färgämnena i fråga, men att läget är ett annat beträffande E211.

”Följderna av våra resultat kan bli omfattande när det gäller regleringen av livsmedelstillsatser”, skriver forskarna med professor Jim Stevenson vid University of Southampton i spetsen.

Studien har gjorts bland 153 brittiska treåringar och 144 åtta–nioåringar med skiftande familjebakgrund. Barnens föräldrar och lärare/förskolelärare fick inledningsvis besvara en mängd standardiserade frågor om hur barnen brukade bete sig. Inget av barnen hade ADHD eller någon annan beteendestörning i grunden. Därefter lottades barnen till att dricka antingen fruktjuice eller specialkomponerade drycker innehållande azofärger och E211 under sex veckors tid. Treåringarna fick då i sig en daglig dos färgämnen som motsvarade mängden i två små (56 gram) godispåsar. De äldre barnen fick en högre dos, ungefär motsvarande normalkonsumtion för ett barn i Storbritannien, skriver forskarna.

Förbud

Varken barnen, deras lärare eller föräldrar fick veta vilka som fick vanlig juice och vilka som fick forskarcocktail, och det gick inte att skilja dryckerna åt genom att titta eller smaka på dem. Men de barn som fick tillsatser blev stökigare, mer rastlösa och hade svårare att koncentrera sig, visade utvärderingarna. De äldre barnen presterade också sämre än sina kamrater i fruktjuicegruppen på ett koncentrationstest.

Rykten om forskargruppens resultat kom i svang redan i våras varpå professor Vyvyan Howard, expert vid det brittiska Livsmedelsverket, uttalade att föräldrar bör överväga att låta bli att ge sina barn livsmedel där de aktuella tillsatserna ingår.

Experter vid svenska Livsmedelsverket vill inte uttala sig om resultaten innan de har läst studien, men Sverige vill helst ha ett förbud mot azofärger återinfört (azofärger var förbjudna här fram till maj 1999) med hänvisning till att de kan orsaka överkänslighet. EU har invänt att det bara är att läsa på förpackningarnas innehållsförteckning för den som är orolig, alternativt allergisk.

EU ska göra en ny översyn av tillsatser i livsmedel med början nästa år. Sannolikt kommer den nya studien att vägas in i bedömningen.

Sara Rörbecker/TT