Bantning kan skada fostret

Hälsa

Dödfödsel vanligare bland bantare

Kvinnor som bantar mellan förlossningarna kan skada barnet. En amerikansk studie visar att viktnedgång ökar risken både för dödfödsel och för tidig födsel.

Bantning kan skada fostret.
Bantning kan skada fostret.

– För tidig födsel kan leda till att barnet föds med handikapp eller i värsta fall missfall, säger Lennart Nordström, docent på Karolinska Universitetssjukhusets kvinnoklinik.

Kvinnor som bantar utsätter alltså både sig själva och barnet för risker. Den amerikanska studien visar att gravida kvinnor vars BMI minskar med 5 enheter eller mer löper högre risk att få för tidig födsel, skriver The Independent. Även risken att få ett dödfött barn ökar. För en kvinna som är 1,63 lång ger en viktnedgång från 69 kilo till 57 kilo ett minskat BMI på 5 enheter.

”Värre med viktuppgång”

– Det är aldrig bra att gå ner kraftigt i vikt under graviditeten men det är ännu värre att gå upp i vikt, säger Lennart Nordström och hänvisar till en svensk studie i samma ämne.

– Enligt den studien innebär en viktuppgång en ökad risk för graviditetsförgiftning. Då får kvinnan högt blodtryck, huvudvärk och kramper och i värsta fall tvingas man starta förlossningen, säger Lennart Norström.

Viktuppgång under graviditeten ökar även risken för diabetes, enligt studien.

Lennart Nordström kan inte se någon tydlig förklaring till varför bantning skulle leda till för tidig födsel.

– De tidiga födslarna har legat relativt konstant det senaste decenniet och vi har inte hittat något som kan påverka antalet, säger han.

Mia-Li Hallengren

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa