Forskning & vetenskap

Forskning: Därför är det bra att äta en apelsin om dagen

avKarin Holmberg

Foto: Colourbox
Ny forskning visar att en apelsin om dagen minskar risken att drabbas av åldersförändringar i gula fläcken.

Att frukt är fullpackat av vitaminer och antioxidanter är ingen nyhet.
Men ny forskning visar att det är extra bra att fylla fruktskålen med apelsiner.
Åtminstone om du vill minska risken att drabbas av ögonsjukdomen AMD.

Att vår syn förändras när vi blir äldre är ingen nyhet. En av de sjukdomar som kan göra att din syn förändras till det sämre är åldersförändringar i gula fläcken, AMD, som cirka 200 miljoner människor lider av, skriver Expressen.

Nu visar en stor Australiensisk studie, som pågått i 15 år, att risken att drabbas av AMD var betydligt lägre hos de som åt en apelsin varje dag.
I studien följdes 2000 australier över 50 år och resultaten var tydliga – risken att drabbas av AMD minskade med 60 procent hos de som åt en apelsin om dagen.

Även de som åt en apelsin i veckan hade en betydligt mindre risk att drabbas.

– Vi såg att de personer som åt minst en apelsin om dagen hade en minskad risk att utveckla åldersförändringar i gula fläcken jämfört med personer som aldrig åt apelsiner, säger Bamini Gopinath, docent och en av forskarna på universitet i Sydney som står bakom studien till Science Daily.

Flavonoider skyddar

Anledningen till att apelsinerna är så bra är för att de har en hög nivå av flavonoider, en typ av antioxidanter.
Flavonoider finns i de flesta frukter och grönsaker men när det gäller att minska risken för ögonsjukdomen så var det just apelsiner som stack ut i resultaten.

– Datan visade inte på att andra livsmedel skyddade ögat på samma sätt, säger Bamini Gopinath.

Risken ökar med åldern

Det är inte klarlagt varför man får åldersförändringar i gula fläcken, men risken att få sjukdomen ökar ju äldre du blir. De flesta som får sjukdomen är äldre än 65 år. Du kan få sjukdomen tidigare än så men det är ovanligt.

Det finns inget botemedel mot åldersförändringar i gula fläcken. I bland drabbas man av förstadiet, drusen, och då kan man, enligt 1177, få rådet att äta mer vitaminer som kan ha en bromsande effekt.
Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att vitaminer har några positiva effekter på gula fläcken om du inte har drusen.

Källa: 1177.se, Science Daily

ARTIKELN HANDLAR OM