Kvinnan som inte kan bli skrämd

HÄLSA

Spindlar, skräckfilm, våld och hemsökta hus – allt lämnar henne oberörd

En amerikansk kvinna kan omöjligt bli skrämd – hon saknar den struktur i hjärnan där rädsla skapas.

Nu hoppas forskare tack vare upptäckten kunna utveckla behandlingar mot posttraumatisk stress eller ångest.

– Det är ett under att hon lever, säger forskaren Justin Feinstein till BBC.

Foto: Spindlar Ingenting som skrämmer kvinnan.

Trots att kvinnan i en studie utsattes för situationer som vanligtvis framkallar obehag, som spindlar, skräckfilmer och att tvingas sova i ett hemsökt hus, blev hon aldrig rädd. I stället kände hon upprymdhet.

Nu tror forskare vid University of Iowa att det beror på att kvinnan saknar amygdala, den struktur i hjärnan som analyserar impulser om yttre hot, skriver BBC.

Amygdala har en stor roll i att vi känner känslor som rädsla, skräck och vrede och är starkt förknippat med känslomässig inlärning.

– Eftersom kvinnan saknar amygdala saknar hon också förmågan att upptäcka och undvika fara, säger Justin Feinstein vid University of Iowa.

Att kvinnan, en 44-årig trebarnsmamma, ändå överlevt tror forskarna beror på att hon under sin barndom kunde känna rädsla och därför lärt sig vilka situationer som bör undvikas. Trots det har kvinnan berättat att hon både utsatts för kniv- och pistolhot utan att bli rädd.

Forskarna i Iowa hoppas nu kunna få större förståelse för hur hjärnan bearbetar rädsla samt kunna hitta specifika behandlingar av tillstånd som posttraumatisk stress. Justin Feinstein menar att det skulle kunna hjälpa exempelvis soldater som kommer hem efter att ha tjänstgjort i krig.

– Deras liv är ofta präglade av rädsla och många gånger vågar de inte ens lämna sina hem på grund av känslan av ständig fara, säger han till BBC.

Kvinnan är det första fallet i världen och har varit känd för forskarna i två decennier. Tidigare har man bara observerat fenomenet hos djur.