Cellgift mot influensa

HÄLSA

Daniel Andersson blev svårt sjuk i svininfluensan och var nära att dö.

Men efter en ny sorts behandling med cellgifter lyckades läkarna rädda hans liv, skriver Dagens nyheter.

Daniel Andersson, 32, var nära att dö i svininfluensan för nästan ett år sedan. Han låg på Karolinska universitetssjukhuset nedsövd och kopplad till hjärt- och lungmaskinen Ecmo. När hans blod- och levervärden blev sämre testade läkarna en ny metod, en kombination av kortison och cellgift. Det är en vanlig behandling mot cancerformer som leukemi. Två veckor senare kunde Daniel kopplas bort från hjärt- och lungmaskinen och väckas ur narkosen.

Har använts på barn

Cellgifterna lyckades bromsa hans immunförsvar som börjat attackera kroppens friska celler på grund av den svåra influensan.

– Vår hypotes var att svårt infekterade patienter i vissa fall kan dö av själva immunförsvarsreaktionen. Vi ville försöka dämpa immunförsvaret genom att slå ut en del av de immunaktiva cellerna i kroppen. Det är en behandling som vi redan ger till barn som har ett överaktivt immunsystem, säger Jan-Inge Henter, professor och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus till Dagens nyheter.

”Det var lite nervöst”

Jan-Inge Henter beskriver den nya svenska cellgiftsmetoden i medicintidskriften The Lancet och menar att den inte utan risker.

– Cellgifter dämpar immunförsvaret och det ökar alltid risken för nya infektioner. Det var lite nervöst, säger Jan-Inge Henter.

Förhoppningen är ändå att cellgiftsbehandlingen kan användas i framtiden till andra svåra infektioner.

Daniel Andersson är ännu inte helt frisk, men har börjat återgå till sitt vanliga liv och jobb.

– Men min styrka och kondis är inte vad de borde vara. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att man kunde bli så här sjuk av pandemin, säger han till Dagens nyheter.

Johanna Björklunds