Blindtarmen brast direkt efter förlossningen

Av: Petra Weiss

Publicerad:
Uppdaterad:

Ända från början var Louise Minchins graviditet besvärlig.

Men läkarna försäkrade Louise Minchin att det inte fanns något att oroa sig över.

Men bara dagarna efter förlossningen kämpade hon för sitt liv.

Foto: thinkstock

Louise Minchin, 41 år, började känna kraftiga hugg av smärta i perioder i högra sidan, men varje gång hon nämnde besvären för sin barnmorska fick hon samma svar. Allt var normalt.

Uppsvälld

Louise gick upp i vikt men kände sig samtidigt oförklarligt uppsvälld. Även huden, särskilt i ansiktet, blev märkbart svullet.

– Jag vet att det inte är alla kvinnor som blommar upp när de är gravida men när jag tittar på fotografier av mig på den tiden ser jag knappt gravid ut - snarare sjuk, säger Louise till Daily Mail.

Faktum är att Louise symtom var tidiga varningstecken på att hon var livsfarligt sjuk.

Akut kejsarsnitt

Dottern Mia föddes två veckor för tidigt med akut kejsarsnitt. Dagen efter hemkomsten fick Louise feber och kraftigare magsmärtor på höger sida. När en sköterska besökte hemmet viftades hennes feber bort med förklaringen att det nog bara var för att mjölkproduktionen höll på att komma igång ordentligt, skriver Daily Mail.

Läkarna hade ingen aning

Men samma kväll kände Louise att något var allvarligt fel och maken David tog henne till sjukhus. Louise undersöktes av en gynekolog, en förlossningsläkare och en kirurg men ingen hade en aning om var felet låg.

Hon skickades på en CT-kroppsscan. Då brast blindtarmen.

– Jag skrek och grät och kände att smärtan exploderade inuti mig och det måste ha varit då den brast, säger Louise.

– Jag minns att jag tänkte att det var sista gången jag såg David och Mia men då fick det vara så. Jag stod inte ut med smärtan längre.

David krävde att Louise skulle få träffa en expert, omgående. Inte förrän då togs Louise till operation.

Brusten blindtarm

När kirurgen kom var han lite vag och sa att han trodde att de kunde ha varit blindtarmen och att han tog bort den för säkerhetsskull.

Det var inte förrän senare hon fick det bekräftat – en brusten blindtarm.

– Jag tror att den hade börjat spöka redan under min graviditet. Inte undra på att jag var illamående, även om ingen bekräftade mina misstankar, säger Louise.

Den brustna blindtarmen hade kunnat kosta hennes liv.

– Jag skulle ha insisterat på en förklaring, expertråd och en ursäkt, men allt som hände hade knockat mig, säger Louise.

Gick till psykolog

Det tog nio månader innan Louise började känna sig starkare igen. I början sov hon mest och maken David och mamma Vivienne fick ta hand om lilla Mia.

Ett år senare blev hon rekommenderad att gå till en psykolog.

– Jag var fortfarande skakad och led av posttraumatisk chock, ett tillstånd som kan uppstå i en situation när man tror att man ska dö. Hon gjorde att jag kunde känna att mina känslor och tankar var normala, vilket fick mig att kunna gå vidare, säger Louise till Daily Mail.

Publicerad: