Tynar bort efter fettoperationen

Naela väger 40 kg – riskerar att dö efter läkarnas misstag

1 av 4 | Foto: Foto: JONAS BILBERG
invalidiserad för livet Naela har försvunnit framför ögonen på sin make Björn. ”Förut var jag så glad och social. Nu orkar jag knappt resa mig upp och tvingas gå med rullator. Operationen har förstört så mycket”, säger Naela.

Naela Arborelius, 38, vägde 120 kilo och opererade magsäcken för att bli smal och frisk.

Men allt gick fel och nu kan hon inte sluta att gå ner i vikt. Hon väger bara 40 kilo och riskerar att dö.

– Fettoperationen tog mitt liv, säger hon.

Det var husläkaren som oroade sig för Naela Arborelius övervikt. Hon hade ett BMI på 48, rökte och hade både diabetes och KOL. Men själv var Naela ganska lycklig och nöjd med sin kropp.

Hon hade försökt gå ner i vikt med olika dieter och metoder under många år men sedan en tid hade hon helt slutat bry sig om vikten.

– Jag led inte av min övervikt, jag var nöjd med min kropp som den var. Det var av hälsoskäl som jag gick med på att göra operationen, säger Naela Arborelius.

Röntgade fel patient

I september 2008 rullades hon in i operationssalen på Danderyds sjukhus. I två år hade hon väntat på att få göra sin gastric bypass-operation. Men redan dagen efter operationen kom de första problemen. Vid efterkontrollen röntgades fel patient och läkarna missade att tarmen läckte ut sitt innehåll i bukhålan. När det upptäcktes efter någon dag var läget mycket allvarligt.

Hon sövdes ner och opererades på nytt. Men Naelas kropp hade redan tagit stor skada och under långa perioder tvingades läkarna hålla henne nersövd för att kroppen skulle orka.

När hon var vaken och försökte äta kräktes hon galla. Så mycket att det läckte ner i lungorna och orsakade en allvarlig lunginflammation. Läget förvärrades ytterligare. De kommande fyra månaderna blev en kamp på liv och död.

– De sa till min man och min pappa att det inte var säkert att jag skulle överleva. Själv minns jag nästan ingenting av den tiden, säger Naela.

Sövdes i två månader

Maken Björn vakade vid hennes sida från morgon till kväll. Tillsammans med sjuksköterskor och läkare skrev de dagbok om tiden på intensiven. Böckerna ligger nu hemma i lägenheten i Rinkeby. Naela har efter 1,5 år ännu inte orkat läsa i dem.

Sammanlagt var hon nersövd i mer än två månader och komplikationerna avlöste varandra. Hon fick blodpropp, svampinfektion i blodet och fick kraftigt nedsatt syn.

Hon smittades med resistenta bakterier och värst av allt; tarmen hade vänds upp och ner så att den arbetade uppåt.

– Det upptäcktes efter tre månader, det var därför jag inte kunde sluta kräkas, säger Naela.

Samtidigt försvann hennes kropp sakta framför ögonen på maken Björn och pappa Bertil Gralvik. Hon kunde inte tillgodogöra sig näringen hon fick i sig och gick kraftigt ner i vikt.

Försöker äta men kräks

Naela går fortfarande på regelbundna kontroller. I dag väger hon 40 kilo. Hon är invalidiserad för livet och lever på sjukpenning.

– Varje dag är en kamp. Bara att komma upp, jag har ingen energi, jag vill bara sitta still. Jag försöker äta, lite åt gången. Äter jag för mycket kräks jag, säger Naela.

Nu vill hon varna andra för fettoperationen.

– Tänk efter ordentligt för de berättar om alla fördelar men de säger inget om alla nackdelar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medicin