Massera fram en platt mage

Av: 

Lina Thorén

Magsjukdomar

Gaser gör dig öm och svullen

Massera bort din gasmage med några enkla rörelser.

– Det kan få tarmen att komma igång, säger massageterapeuten Eva Larsson.

Tusentals svenskar lider av gaser och förstoppning i mage och tarm. Besvären kan variera från milt obehag efter stora måltider till smärtor och svullnad som begränsar hela livet för den drabbade.

Orsaken är ofta någon form av störning i tarmens bakterieflora, orsakad av stress, dålig mat, antibiotika eller allmänt dålig livsstil.

Lindra med mjuk massage

När gaserna sätter in är det ofta mycket lite att göra, men ett knep kan vara att försöka massera bort gaserna. Massagen stimulerar tarmen, som i värsta fall helt kan ha slutat att arbeta, och får gaserna att börja röra sig ut.

– För att få igång tarmen kan du massera försiktigt medsols på magen och runt naveln, i tarmens riktning. Det kan få den att ”komma igång”, säger massageterapeuten Eva Larsson.

Massagen kan få smärtan och svullnaden att lätta för tillfället. Men det är viktigt att inte nöja sig där, utan att aktivt ta reda på vad som är problemet.

– När man masserar i tarmens riktning kan man lite grann få den att komma igång. Men om du har de här problemen återkommande så finns det mera problem. Man måste gå till botten med dem, fråga dig själv varför du får såhär mycket gaser. Äter du något du inte tål? Lever du hälsosamt, säger Eva Larsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Magsjukdomar