Här är allergierna du inte visste fanns

Av: 

Linnea Uddenmyr

Allergi

– hela listan på världens galnaste allergier

Lider du av köttallergi?

Eller får du utslag av mobiltelefoner?

I en värld av allergier finns det några som är mer sällsynta än andra.

ABC News har listat några av de ovanligaste allergierna...

1. Kött

Får du utslag efter att ha ätit en rejäl biff? Då kanske du lider av köttallergi.

Läkare har hittills antagit att köttallergi är extremt ovanligt men ny forskning ställer frågan på sin spets. Utöver den "vanliga" överkänsligheten mot vissa proteiner i kött har min hittat patienter känsliga mot kolhydrater i köttet.

En köttmåltid för dessa personer innebär klåda, utslag och i värsta fall andningssvårigheter.

2. Vatten

Föreställ dig känslan av att vara allergisk mot 70 procent av jordens yta. Det är verkligheten för vattenallergiker. Allvarliga nässelutslag framkallade av vatten är mycket ovanligt och vilken mekanism i kroppen som sätter igång reaktionen är oklart.

För de värst drabbade handlar det inte bara om hudkontakt utan även mat och dryck: Ett glas juice kan vara ett glas för mycket.

3. Värme och kyla

Inte många ger sig på vinterbad frivilligt men för vissa är det en fysisk omöjlighet. Att få hudutslag av temperaturskillnader är inte helt sällsynt men för vissa ter det sig riktigt illa.

En person med värmekänslighet kan få nässelutslag efter en tupplur under en varm filt.

4. Mobiltelefoner och.... möbler!

Vi omger oss med många elektroniska prylar men få har vi så nära huden som mobiltelefonen. Kontaktallergi orsakad av mobiltelefonspratande blir allt vanligare. Reaktionen beror ofta på små doser av nickel i elektroniken.

Nickelallergi kan ta sig märkligare uttryck än så. Man har bland annat funnit personer som fått utslag av möbler efter att suttit länge på stolar vars nubbar innehåller nickel.

5. Svarta hennatatueringar

Att smycka kroppen med henna är en anrik tradition i många länder. Men henna är inte vad det en gång har varit. För att få fram de mörkare nyanserna används ofta ett kemiskt ämne som man även hittar i hårfärgningsmedel, PPD.

PPD är väldigt allergiframkallande och kan leda till utslag med stora vårtor på huden.

6. Dofter

Allergisk mot pappa? Nej, men allergisk mot nötoljan i pappas raklödder.

De ämnen vi kan reagera mot behöver inte alltid vara i direktkontakt med vår hud. Det finns många exempel på fruktansvärda reaktioner där folk bara varit i närheten av starka dofter.

7. Choklad

Nej, vi pratar inte om nötallergi eller laktosintillerans. Chokladallergi – eller kakaoallergi om man så vill – existerar men är väldigt ovanligt.

8. Träning

– Träna? Nej tyvärr, jag är allergisk.

Den perfekta ursäkten är dock mycket sällsynt (om den är äkta). Att utsätta en person som lider av träningsallergi för en springtur är ungefär som att ge en nötallergiker en jordnöt.

Vad som får kroppens mastceller att reagera på träning och starta en allergisk chock är det ingen som vet. I vissa fall har man upptäckt specifika födoämnen som kan trigga reaktionen.

9. Håriga fjärilslarver

Allergi mot insekter behöver inte starta med ett bett eller ett stick.

Den håriga fjärilslarven, tallprocessionsspinnaren, är förrädisk. Dess giftiga fjun sprids med vinden och kan framkalla astmaliknande reaktioner. Larven är vanligast i Sydeuropa men har även hittats på Gotland och Öland.

10. Asiatisk nyckelpiga

Eller Harlekinnyckelpigan som den kallas Sverige är en objuden gäst. Här är den ovanlig men i USA kan den invadera i horder. Med dessa småkryp i ditt hem är inte hösnuvan långt borta. Symptomen påminner om kvalsterallergi.

11. Adrenalinallergi

Adrenalinallergi är extremt ovanligt. Får en person med adrenalinallergi en akut reaktion måste man behandla med kortison. Och det är inte lika effektivt i akuta fall. De som har adrenalinallergi bör försäkra sig att det finns inskrivet i deras journaler.

Här kan du läsa om Peter som är allergisk mot adrenalin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Erica fick köttallergi efter fästingbett

ÄMNEN I ARTIKELN

Allergi