"Jag vaknade upp med en permanent stomipåse"

Publicerad:
Uppdaterad:

Magsjukdomar

Annika, 43, ärvde den aggressiva sjukdomen FAP

Två gånger i sitt liv har Annika Bergström haft stomipåse.

En tillfällig för flera år sedan och den hon har nu, som hon alltid kommer att ha.

– Första gången var det inga problem alls, andra gången var det som om någon dragit ner rullgardinen fullständigt, säger hon i dag.

Två gånger i sitt liv har Annika Bergström fått stomipåse.
Foto: Privat
Två gånger i sitt liv har Annika Bergström fått stomipåse.

Annikas sjukdom kom från ingenstans. Polyperna i hennes tjocktarm hade vuxit och vuxit, och när hon var tjugo år gammal kraschade magen totalt. Hon fick ordentliga magknip och hon bajsade blod. När läkarna väl kom på att hon hade FAP så fanns hennes tjocktarm egentligen inte kvar längre. Den hade övertagits av alla polyper. Att operera bort tjocktarmen och ge henne en tillfällig stomipåse medan magen läkte var det enda läkarna kunde göra.

– Jag var så sjuk så jag tänkte inte ens på att jag skulle få stomipåse. Jag gick som i en dimma, säger Annika.

Och inte heller efter operationen var det egentligen några problem. Tre månader med stomipåse, sedan tog de bort den och opererade fast reservoaren de gjort med ändtarmen och sedan var allting bra igen.

Godartad bindvävstumör

Fyra år senare kände Annika att hon hade en knöl på magen som växte och att magen betedde sig underligt. Inne på sjukhuset fick hon konstaterat att hon hade en godartad bindvävstumör. Den skulle bort såklart. Operation igen och när hon låg på operationsbordet så visade det sig att tumören satt så illa att de var tvungna att ta bort en stor del av tunntarmen och sätta stomipåse. Helt utan Annikas vetskap.

– Jag vaknade med en permanent stomipåse och det var hemskt. I drygt en månad gick jag med min droppställning på sjukhuset och mådde så psykiskt dåligt, jag stängde bara av. Jag tänkte att det här var som döden, säger Annika.

Både kroppen och psyket behövde tid att återhämta sig, men till slut så bad Annika om att få åka hem. Och faktiskt så har det fungerat alldeles utmärkt med stomipåsen sedan dess. Att må bra är mer värt än att oroa sig över vad folk ska tänka om hennes stomipåse. Dessutom går hon på regelbundna kontroller och ser till att sjukdomen inte kommer tillbaka, vilket den inte har gjort hittills.

Påsen inget hinder

Annika lever sitt liv som vem som helst och påsen hindrar henne inte alls. Att simma gillar hon men hon ser aldrig någon annan med påse i badhuset, trots att det borde finnas många fler än hon själv. Det är alla tabun kring det här med stomin som gör att folk är rädda att visa sig ute. Själv berättar hon om någon frågar, det är inga problem.

–Jag har gjort upp med mig själv och erkänt att så här är jag. Om jag inte fått operation och stomipåse första gången så hade jag inte överlevt ett halvår till, så det är helt klart värt det, säger hon och ler.

Fakta

Namn: Annika Bergström. Ålder: 43. Bor: Umeå. Gör: Materialansvarig på GE healthcare. Familj: Dottern Amalia, 23, maken Tom, tre hundar, tre fåglar och en katt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN