Cancervaccinering försenas igen

HÄLSA

Hundratusentals tonårsflickor får vänta ytterligare på vaccin mot cancer i livmoderhalsen.

Upphandlingen har åter överklagats och en ny rättslig process måste genomföras.

18-åriga Elin Gustafsson behöver dock inte oroa sig. Hon är en av de 130 000 unga flickor som redan har vaccinerat sig.

Cyniskt. Oetiskt. Beklagligt. Tråkigt.

Domen över läkemedelsföretaget Glaxosmithkline (GSK) lät inte vänta på sig, sedan bolaget överklagat landstingens upphandling.

På så sätt, menar kritikerna, tar det ännu längre tid, kanske ett helt år extra, innan svenska flickor blir vaccinerade. Risken att ett antal unga flickor under tiden hinner smittas med HPV och – på sikt – utveckla cancer är överhängande, menar de.

"Gör en tjänst"

– Vi börjar närma oss en gräns där det finns flickor som inte hinner få det här skyddet innan de får infektionen och därmed löper en ökad risk att få cancer, säger Anders Tegnell som är avdelningschef vid Socialstyrelsen.

Även socialminister Göran Hägglund (KD) säger i en skriftlig kommentar till TT att han "beklagar att upphandlingsprocessen nu drar ut ytterligare på tiden".

RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér skräder inte orden och kallar beslutet "cyniskt och oetiskt".

Den brittiska läkemedelsjätten GSK med verksamheter över hela världen ser dock saken annorlunda. I en artikel på DN-debatt hävdar företaget att det i själva verket gör svenskarna en stor tjänst som överklagar landstingens beslut.

– Vårt vaccin är bättre. Det var ett väldigt svårt beslut att fatta, men vi landade i att vi inte hade något annat val, säger Johan Thor, kommersiell direktör på GSK, i ett försök att förklara företagets verklighetsuppfattning.

TT: Men ni hade ju enkelt kunnat låta bli att överklaga, eller?

– Det finns många saker i vågskålen och vi tycker att det är rimligt att ett vaccinskydd ger ett så bra cancerskydd som möjligt.

Betalar själv

Göran Stiernstedt på Sveriges Kommuner och Landsting beklagar GSK:s beslut, men är samtidigt hoppfull om att processen inte ska dra ut i alla oändlighet.

– Jag tror risken är relativt liten att vi förlorar den här gången. Det finns få upphandlingar som är så noggrant juridiskt genomgångna. Och vi gör naturligtvis inte samma fel två gånger.

Elin Gustafsson är en av dem som själv betalat för vaccinet. Hon är medveten om att det inte ger ett hundraprocentigt skydd.

– Jag kommer att gå på provtagning. Jag tror att mina vänner också kommer att gå på provtagning för att vara helt säkra.

TT