Ny mintpastill fixar potensen

HÄLSA

Enkel lösning på pinsamt problem

Nu kan män öka sin erektionstid – med en mintkaramell.

En ny sugtablett kan lösa ett problem som drabbar tusentals män.

– Man vill ju såklart att det ska vara enkelt och säkert, säger Stefan Arver som är överläkare på Centrum för Andrologi och Sexualmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Mellan 500 000 till 750 000 svenska män beräknas lida av sviktande potens. Problemet kan dessutom drabba vem som helst under perioder av stress, depression eller sjukdom.

Nästan var femte man drabbas någon gång i livet.

Många behöver hjälp

De första pillren mot detta kom för cirka 13 år sedan – och blev en jättesuccé.

Nu verkar det som att andra generationens piller är på väg. De nya pillren är inte svårare att ta än en halstablett. De smakar mint och smälter i munnen.

– Det är såklart mindre krångligt att kunna stoppa ett piller direkt i munnen. Ju fler alternativ det finns att välja bland, desto fler män kan hitta en medicinering som passar. Sugtabletten är ett nytt och smidigt behandlingsalternativ som säkert kommer att uppskattas av en del män, kommenterar Stefan Arver, överläkare på Centrum för Andrologi och Sexualmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.

Säkrare effekt

Bakgrunden till utvecklandet av den nya tabletten är en stor studie som visar att nästa 90 procent av männen föredrar en sugtablett framför vanliga piller som känns mer läkemedelsaktiga.

– Med sugtabletten blir det också ett säkrare samband mellan intag och att behandlingen ger effekt, eftersom upptaget börjar redan av slemhinnorna i munnen. Särskilt bra för de som har mag- och tarmproblem där upptagningsförmågan kan vara ojämn. Man vill ju såklart att det ska vara enkelt och säkert, säger Stefan Arver.

Pillren, som heter Levitra, har börjat säljas på apoteken från och med februari.

Lider du av potensproblem?

Här är symtomen:

Kan ej få erektion.

Erektion ej lika hård som förut.

Erektionen ej hård tillräckligt länge.

Penis står inte lika rakt upp.