Avundsjuka syns i din hjärna

Av: 

Susanna Vidlund

Hälsa

Ju större avundsjuka, desto större hjärnaktivitet

Hjärnan avslöjar dig Japanska forskare har scannat människans hjärna och kan avslöja vilken del av hjärnan som aktiveras när man känner avund eller skadeglädje.
Hjärnan avslöjar dig Japanska forskare har scannat människans hjärna och kan avslöja vilken del av hjärnan som aktiveras när man känner avund eller skadeglädje.

Avundsjuk eller skadeglad?

Nu har japanska forskare konstaterat att den typen av känslor orsakar en fysisk förändring i hjärnan.

Men hjälp av magnetkamera har forskarna sett hur vi människor glädjer oss åt andras olycka.

Ofta jämför vi människor oss med andra personer. Om någon annan är oss överlägsna, kan det leda till en känsla av avund. Skadeglädje känner vi när någon som tidigare stått över oss, plötsligt trillar ner några pinnhål.

Magnetkamera

Det japanska forskarteamet bestämde sig för att med hjälp av en magnekamera studera de neurologiska mekanismerna i människans hjärna för att konstatera om avund och skadeglädje faktiskt kan orsaka en fysisk förändring i hjärnan.

Det visade sig att när försökspersonerna kände avundsjuka, aktiverades delar av deras hjärna. Samma delar som även aktiveras vid smärta. Ju mer avundsjuka de blev, desto tydligare syntes aktiviteten, skriver New York Times.

Skadeglädje söt som honung

När försökspersonerna däremot fantiserade om att deras rival drabbades av olycka, upplevde de skadeglädje. Då aktiverades samma delar av hjärnan som påverkas av njutningar som exempelvis sex och god mat, rapporterar Vetenskapsradion.

– Vi har ett talesätt i Japan att "andras olycka är söt som honung", säger Hidehiko Takahashi som är en av forskarna bakom rapporten till New York Times.

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert: