Mycket sex kan ge prostatacancer

Av: 

Linda Hjertén

Cancer

Män som onanerar ofta och har mycket sex när de är unga löper större risk att drabbas av prostatacancer enligt ny forskning.

– Men skillnaderna är så små att jag inte skulle råda människor att ändra sina sexvanor, säger Anna Bill-Axelson, specialist i urologi.

Studien har gjorts av universitetet i Nottingham och presenteras nu på sciencedaily.com.

800 män har deltagit i studien. Hälften av dem har diagnosen prostatacancer, den andra halvan är friska. De har fått svara på detaljerade frågor om sina sexliv, allt från sexdebuten till onanivanor. Framförallt har de fått lista upp hur deras sexliv har sett ut, ålder för ålder.

– Vi var nyfikna att se om det finns något samband mellan sexvanor hos just unga män, eftersom den mesta forskningen vad gäller prostatacancer utförs på män som är över 50 år, säger läkaren Polyxeni Dimitropoulo till sciencedaily.com.

Onanerar mera

När forskarna sedan jämförde gruppernas svar fann man att sexvanor faktiskt kan ha med prostatacancer att göra.

Männen med prostatacancer har procentuellt haft mer sex än de andra männen. De har även onanerat mer regelbundet, haft fler sexpartners och tidigare sexdebut. Främst är det i 20- och 30-årsåldern som sexvanorna mellan grupperna skilt sig åt.

– Vi fann ett betydande samband mellan prostatacancer och den sexuella aktiviteten i 20-årsåldern samt onanivanor i 20- och 30-årsåldern, säger Dimitropoulo.

Inga kyskhetslöften

Men skillnaderna är procentuellt små. Det finns ingen anledning till kyskhetslöften enligt svenska läkare.

– Det är inte omöjligt att det kan ha en viss påverkan med till exempel många sexpartners. Men det har gjorts många liknande studier förut och de har inte påvisat något sådant, säger Anna Bill-Axelson, specialist i urologi.

– Det handlar om så små skillnader att jag inte skulle råda människor att ändra sina sexuella vanor på grund av det här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer