Fluortanten är tillbaka

avLina Thorén, Minimedia

HÄLSA

”Nu finns fluortanterna igen sedan nästan fyra år tillbaka”

Tanterna med fluorskölj som satte skräck i 60– och 70–talens skolklasser är tillbaka, men denna gång i en ny tappning.

Folktandvården jättesatsar på information till skolor och hjälp till utsatta barn.

Gunilla Kansten, tandhygienist, håller upp en bricka med fluorsköljning. Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

De flesta svenskar minns den gamla klassiska fluortanten. Det har skrivits sånger och böcker om tanterna som kom till skolan och lät alla barnen skölja tänderna med fluorlösning i färglada muggar – och spred skräck i klassen. Sköljningen var obehaglig och ingen fick komma undan.

På 80–talet avskaffades fluortanterna, vars egentliga titel är munhygienister. Men nu är de tillbaka, i en ny modernare tappning.

– Nu finns fluortanterna igen sedan nästan fyra år tillbaka, berättar Bibi Stenman som är utvecklings och folkhälsosamordnare på Folktandvården. Eller ”överfluortant” som hon själv kallar sig.

Klasskillnader

Den återuppstådda fluortanten besöker inte alla skolor och klasser, som de gjorde förr i tiden.

– Tandhälsan har blivit bättre och bättre och de flesta barn behöver inte fluorsköljning, det räcker med tandborstning och fluortuggummin. Samtidigt är det oerhört stora skillnader mellan olika områden, barn i socioekonomiskt svaga områden har bevisligen mycket mer karies och fler hål i tänderna. I stockholmsområdet, till exempel, får barnen i Botkyrka, Tensta, Rinkeby, Skärholmen och Farsta fluorsköljning, medan det räcker med att fluortanten informerar i de andra skolorna, säger Bibi Stenman.

Här för att stanna

Från och med nu är fluortanterna här för att stanna, men ”överfluortanten” Bibi Stenman tror inte att det var ett misstag att avskaffa de gamla fluortanterna på 80–talet.

– Det var så många barn som fick fluor i onödan. Nuförtiden har vi så exakta register på var barnen har mycket hål i tänderna så nu får bara de som behöver besök av fluortanten. Redan nu, efter bara fyra år, ser vi en förbättring av munhälsan i de utsatta områdena, säger Bibi Stenman.

Fluortantens Dag

Från och med i år har fluortanterna fått en egen dag. Den firas den 1 september.

– I Stockholm samlas alla våra 150 fluortanter och kommer att finnas ute på strategiska platser i morgontrafiken och informera och dela ut fluortuggummin. Sedan kommer vi att samlas på Sergels torg och sjunga en sång. Vi kommer sjunga Ted Gärdestads ”Sol, vind och vatten”, fast i vår tappning heter den förstås ”Fluor, vila, vatten” – det är nämligen det allra bästa receptet för friska tänder, ler Bibi Stenman.

Syns i skolorna

Fluortantens dag kommer att firas varje år för att påminna om hur viktigt det är med munhygien. Ett samarbete finns också mellan Folktandvårdens moderna fluortanter och Apoteket, som i år uppmärksammar barns munhälsa. ”Tanternas” viktigaste jobb består dock fortfarande i skolbesöken och fluorsköljningen, om än på ett annat sätt nuförtiden.

Den gamla fluortanten i ny tappning: som klasskämpe.

 

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Munhälsa