Välj GI-smart snabbmat

HÄLSA

Experten: ”Skippa allt friterat”

Pommes frites, pizza och hamburgare. Onyttigheter, det vet vi.

Nu kommer larm på larm om att snabbmat till och med kan leda till döden.

Tänk GI-klokt i korvkön — undvik den livsfarliga skräpmaten!

Foto: Bannlyst Vill du äta GI-rätt gäller det att välja bort pommes frites. ”Ta en fruktpåse i stället”, uppmanar kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

Härdade fetter, vitt vetemjöl och för mycket socker. All snabbmat innehåller just de ingredienser GI-smarta människor lärt sig att sky som pesten. Dessutom är skräpmat fattig på grönsaker.

– Du får helt enkelt inte i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter, säger Aftonbladets GI-expert Ulrika Davidsson.

Just antioxidanter har till uppgift att ”äta upp” de fria radikalerna. Får de inget motstånd, drabbas vi lättare av hjärt- och kärlsjukdomar.

Hjärtinfarkt vid 30

Det var det som hände Daniel Björkman från Malmö. Han levde nästan uteslutande på pizza, glass, läsk, hämtmat och mikromat. Förra året gick han bort i en hjärtinfarkt, på tok för ung, bara 30 år. Och britten David Dargie, 35, har skrotat skräpmaten för gott – efter fem hjärtinfarkter. Hans landsman, Darren Bull, dog bara 21 år gammal av en hjärtinfarkt. Orsak? Extremt dåliga matvanor.

Brödet och köttprodukterna som används i snabbmat är proppade med härdade fetter och transfetter, också kallade ”mördarfetter”.

Kletar sig fast

– Kroppen har ingen möjlighet att bryta ner de här fetterna, utan de kletar sig fast på insidan av blodkärlen och leder på sikt till hjärt- och kärlsjukdomar. Det är ju inte heller nyttig raps- eller olivolja som används vid fritering, utan billig, dålig och skadlig matolja, säger Ulrika Davidsson.

Om jag kompenserar med massor av grönsaker, kan jag unna mig pommes frites då?

– Nej! Skippa allt friterat. Byt mot en fruktpåse. Många snabbmatskedjor erbjuder alternativ – ta dem!

GRÖNT ljus - fritt fram

Foto: Kebab i bröd – inget för dig som vill äta GI-smart.

RÖTT ljus - undvik helt!

Erika Scott