Nu finns ett vaccin mot cancer

HÄLSA

Docent: Det slår alla förväntningar

Foto: Räddar liv? Här på Dalens barnmorskemottagning tas nästan flest cellprover i Stockholms län. Bara i år kallas 9?800 kvinnor för provtagning, varför man avsatt två dagar i veckan enbart för dessa patienter. ”Många är nog lite oroliga när de kommer. Ingen tycker ju det är särskilt kul med en gynundersökning. Sedan vet de ju att det är cancer vi letar efter”, säger barnmorskan Christina Santesson.

Ett vaccin mot livmoderhalscancer är på väg.

Hittills har över 12 000 unga kvinnor i 13 länder provat det.

– Ingen av dem som fick hpv-vaccinet fick cellförändringar, avslöjar docent Sven-Erik Olsson på Danderyds sjukhus.

Foto: Utvald ”Det känns skönt att slippa oroa sig”, säger Sara Lundvall, 23, en av de 12 167 unga kvinnor som fått prova det nya vaccinet mot livmoderhalscancer.

Nyheten som presenteras på en läkarkongress i USA i dag innebär en smärre revolution.

– Ja, det slår alla våra förväntningar. Smått fantastiskt, säger Sven-Erik Olsson upprymt.

Han är samordnare för den svenska delen av undersökningen som pågått i drygt två år.

I Sverige har 845 kvinnor i åldern 16–23 i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg och Uddevalla deltagit.

Skyddad för livet

En av dem är Sara Lundvall, 23, som fick första injektionen i januari 2003. Därefter fick hon ytterligare två med tre månaders mellanrum. Nu är hon förhoppningsvis skyddad för livet.

– Jag tänkte, förr eller senare får man väl cancer någonstans. Går det att vaccinera sig mot något är det bra, berättar hon och har pratat om det med sina kompisar.

– Vi var flera som fick en kallelse till cellprovtagning i våras. Men det slapp ju jag som var vaccinerad. De flesta är nog mest oroliga för själva undersökningen, att det ska göra ont och så..., säger Sara Lundvall som hittills klarat sig undan cellförändringar.

Under studiens gång fann läkarna endast 21 kvinnor med cellförändringar.

– Samtliga fanns i placebogruppen, det vill säga de som inte fått riktigt vaccin, säger Sven-Erik Olsson och hoppas nu att vaccinet godkänns tidigare än planerat.

”Vaccinera vid 12 år”

Lämnar läkemedelsbolaget in en ansökan efter nyår kan det finnas ute redan i början av 2007.

– Personligen tycker jag man ska vaccineras redan i 12–13 årsåldern, även pojkarna som annars blir smittbärare. Då är alla skyddade när de gör sin sexuella debut, säger han och föreslår att det sker i samband med att skolorna vaccinerar mot röda hund.

Det skulle göra framtida cellprovtagningar onödiga.

I dag kallas alla kvinnor över 23 år för provtagning vart tredje år. Upptäcks cellförändringar tas en liten bit av livmodertappen bort. Oftast med laser eller frysbehandling.

Tack vare dessa regelbundna kontroller har Sverige lyckats halvera antalet fall av cancer i livmoderhalsen

sedan 1970-talet.

Livmoderhalscancer smittar vid sex

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer