Mikrobiologen: Undvik att bada om vattnet är mycket grumligt

Experten avråder från bad om vattnet är mycket grumligt eller om man misstänker algblomning.
Experten avråder från bad om vattnet är mycket grumligt eller om man misstänker algblomning.

Efter en rekordvarm sommar ligger temperaturen i havet på 23–25 grader.
Något som fått algerna att frodas. Värst är algsituationen just nu på Östkusten och runt Gotland.
– Ur försiktighetssynpunkt råder vi människor att undvika bad vid kraftigt grumlat vatten, då man känner till eller kan misstänka att det förekommer algblomning, säger Caroline Schönning mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Sommaren har varit rekordvarm i hela landet – något som gjort att även våra hav har blivit varma och att algblomningen satt igång. De giftiga algerna blommar nämligen när vattnet är som varmast.

Den värsta situationen just nu är på Östkusten och runt Gotland men framåt helgen börjar det blåsa lite mer så att de värsta områdena förskjuts ned mot Baltikum, rapporterar Svt.se

Klåda, huvudvärk och magproblem

Vanligaste giftalgen är de blågröna algerna eller cyanobakterierna. Här räknar man in alla cyanobakterier som förekommer i Sverige vilket, enligt Folkhälsomyndigheten, är minst åtta stycken olika som kan bilda toxiner.

Vanliga symtom om man fått i sig gift är att man får klåda, hudutslag, mår illa och får huvudvärk. Värst utsatta är barn som lättare får kallsupar när de leker vid strandkanten. Hundar och katter är också särskilt känsliga för alggifter och kan bli sjuka om de dricker av vattnet.

– Man kan bada men man ska undvika att få i sig vattnet. Om det är kraftigt grumlat så avråder vi från bad, säger Caroline Schönning mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Det bästa sättet att undvika att bli sjuk är att undvika att bada när det är kraftig algblomning. Vid rik algblomning räcker det nämligen, enligt 1177.se, att man sväljer små mängder vatten för att bli sjuk.

Om du badat i vatten där det är algblomning eller där du misstänker att det är algblomning så ska du, enligt 1177.se, vara noga med att duscha och tvåla in hela kroppen efteråt.

Hinna på vattnet

När de blommar täcks vattenytan av en blågrön, grön eller gulgrön hinna. Vattnet kan också bli grumligt av små tunna trådar eller barrliknande gryn. I bland brukar man beskriva att det ser ut som rabarbersoppa

– Det finns vissa typiska utseenden men kan också variera så det är inte alltid helt lätt att bedöma om det är algblomning eller inte, säger Caroline Schönning.

Ett bra tips om man är osäker är, enligt Hav och Vattens webbplats, att kolla på siktdjupet i vattnet. Om Om siktdjupet i vattnet är mindre än en meter är det en varningssignal om att koncentrationen av alger kan vara hög.

När algblomning är över är det bäst att vänta några dagar med att bada eftersom alggiftet kan vara kvar ett tag i stillastående vatten även om det inte syns.

Källa: 1177.se, havochvatten.se, svt.se

Fakta Algblomning

Vanligaste giftalgen är de blågröna algerna eller cyanobakterierna. De kan avge nerv-, lever- eller hudgift.

Så kan du förebygga att drabbas av algförgiftning

  • Undvik vatten med blommande alger. Håll särskilt barn och husdjur borta från stränderna. Det kan räcka med att svälja endast små mängder vatten för att bli sjuk när det är kraftig algblomning.
  • Vänta några dagar med att bada i den skyddade badviken när algblomningen är över, även om vattnet ser bra ut. Alggiftet kan dröja sig kvar i stillastående vatten även om det inte syns. 
  • Var medveten om att giftet inte försvinner även om du kokar vattnet, eller använder avsaltningsanläggning.
  • Släng inte vatten som innehåller blommande alger på bastuaggregatet.
  • Rör inte algmassor som ligger uppspolade på land.

Vanliga symtom som kommer inom några timmar är

  • Huvudvärk
  • Magsjuka med illamående, kräkningar och diarré
  • Ögonbesvär
  • Hudutslag och klåda

Magsjukan liknar matförgiftning och håller i sig något eller några dygn. Därefter kan du känna dig dålig ytterligare någon dag.

Du kan få feber, muskelsvaghet och påverkan på lever och njurar om du har fått i dig stora mängder gift. Om du misstänker algförgiftning bör du kontakta giftinformationscentralen eller söka hjälp på en vårdcentral.

Källa: 1177.se

Publisert:

LÄS VIDARE