Nypon kan lindra vid ledvärk

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
vetenskapliga undersökningar på nypontillskottet har visat att reumatikers konsumtion av medicin minskat och att personer drabbade av gikt har upplevt en gynnsam effekt på sina symptom.

Hälsa

Ett naturligt pulver kan bli hjälpen för personer med gikt och reumatism.

Ett nytt kosttillskott gjort på nypon har visat sig skrämma bort både smärta och stelhet i lederna.

Reumatism behandlas traditionellt med antiinflammatoriska läkemedel och acetylsalicylsyra. Tyvärr ger denna behandling ofta biverkningar i form av magsmärtor och blödningar.

Nu finns ett naturligt alternativ: det är nypon-pulvret Hyben Vital, som har visat sig kunna minska smärta och stelhet i lederna vid gikt och reumatism. Pulvret tillverkas av ett danskt företag och säljs bland annat i svenska hälsokostbutiker som kosttillskott.

Välbefinnandet ökar

Försökspersoner som testat kosttillskottet berättar att de blivit rörligare och bättre på att klara dagliga sysslor. De fick lättare att få på sig kläder, plocka upp saker från golvet och kliva på bussen. Också det allmänna välbefinnandet ökade med större motivation, mer energi och bättre humör. Nyponfrukten innehåller hittills okända verksamma beståndsdelar som alltså kan lindra många människors problem. Mycket tyder på att nypon har cellbevarande egenskaper. En dansk studie visar att livslängden på donerat blod blev längre när personerna som donerade blodet ätit nypon under fyra veckor.

Lindrar värk i leder och knän

I Danmark har det gjorts vetenskapliga undersökningar på nypontillskottet som visat att reumatikers konsumtion av medicin minskat och att personer drabbade av gikt har upplevt en gynnsam effekt på sina symptom. Nypontillskottet tycks lindra värken vid ledförslitning i höfter och knän.

Besvären sätter sig i lederna

En tesked om dagen räcker

En tesked nyponpulver varje morgon räcker för att Liss Olesen, 55, ska slippa värken i händer och leder.

Nu kan hon kasta sin medicin.

Jacob Sjögren

Publicerad: