Här får Saira hjälp att lära sig äta kyckling igen

HÄLSA

När Saira, 29, åt marinerad kyckling svullnade tungan upp och hon trodde att hon skulle dö.

- Jag blev så rädd att jag nästan inte vågade äta igen, säger Saira.

På Sahlgrenska sjukhuset får hon matträning för att bli kvitt sin rädsla.

Foto: ANDERS DEROS
får äta under övervakning Hos Nanna Mossberg, dietist på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, får Saira hjälp att övervinna sin rädsla för kyckling - en rädsla som uppstod när hon åt marinerad kyckling i somras: - Tungan och läpparna svullnade. Jag kunde inte röra tungan. Jag kunde inte tugga. Jag blev så chockad, berättar Saira. Tester har nu visat att Saira inte är allergisk, men att hon troligen var överkänslig mot marinaden.

Saira har flera gånger drabbats av något som påminner om en allergisk reaktion. Det hände ett par gånger när hon åt sardiner och en gång när hon åt marinerad kyckling i somras.

Kunde inte röra tungan

- Tungan och läpparna svullnade. Jag kunde inte röra tungan. Jag kunde inte tugga. Jag blev så chockad, berättar Saira.

Reaktionen höll bara i sig ett par minuter, men var tillräckligt obehaglig för att skrämma slag på Saira. Rädslan satt i.

- Jag vågade inte äta. Jag var rädd för allt.

Jag vågade bara äta bröd, mjölkprodukter, kött och potatis, säger Saira.

På tre månader tappade hon 13 kilo.

- Jag gick ner på grund av min rädsla, säger hon.

Överkänslig mot histamin

Allergitester har visat att hon inte är allergisk. Däremot är Saira sannolikt överkänslig mot histaminer, som finns i olika lagrade födoämnen som starka ostar och salami och marinerad kyckling.

En reaktion på histamin kan upplevas som mycket obehaglig och livshotande av patienten.

- Men reaktionen är ofarlig, säger Nanna Mossberg, dietist på Allergimottagningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Saira själv tror att omställningen till att bli mor påverkade henne och förstärkte rädslan för att bli sjuk eller dö ifrån sin dotter, som är nio månader.

Nanna Mossberg ska nu hjälpa henne att övervinna rädslan.

För vissa av patienterna kan det handla om dödsångest.

- Det finns de som är fiskallergiska och inte vågar äta kyckling som blivit uppfödd på fiskmjöl, trots att det bedöms vara ofarligt, säger Nanna Mossberg.

Patienten får utsätta sig för det som den är mest rädd för.

- En patient som är rädd för ägg får börja med en liten bit av ägget, en halv tesked kanske, och sedan vänta i tio minuter. De allvarligaste allergiska reaktionerna kommer nämligen inom tio minuter.

Det brukar ta en timme för patienten att tugga sig igenom ägget. Sedan får man sitta i väntrummet ytterligare en timme.

Över hundra får hjälp varje år

Varje år får cirka 100-150 patienter hjälp med att matträna.

Men man tar bara emot patienter som inte vågar äta baslivsmedel, som ägg, mjöl, mjölk, kött, fisk och kyckling.

För Saira har rädslan handlat om kyckling. Varje vecka har hon lagat kyckling till sin make - men inte vågat äta av den själv.

Nu har hon tagit med sig stekt kyckling, champinjonsås och potatis som hon ska äta under övervakning.

Vad är du allra mest sugen på som du inte vågar äta?

- Choklad, säger Saira och skrattar.

Mary Mårtensson