Ta genvägen till ett svettfritt liv

Av: 

Josefin Westin

Hälsa

Svenska forskare ger nytt hopp åt tusentals

Svenska forskare har nu löst den svettiga gåtan.

Genombrottet kan i framtiden hjälpa tio­tusentals drabbade svenskar.

– Det är helt otroligt, säger Ulrica Steen, som lider av hyperhidros.

En grupp forskare vid bland annat Uppsala universitet har undersökt vad det är som gör att vissa människor inte kan svettas.

Det är ett väldigt sällsynt tillstånd där personen saknar förmågan att sänka kroppstemperaturen vilket kan bli indirekt livs­hotande.

Kan inte svettas

– Vi har hittat funktionen, mekanismen, som sitter i svettkörtlarna och som gör att de här personerna inte kan svettas. Förutom att vi har undersökt patienterna kliniskt väldigt väl har vi tagit prover från dem och gått igenom hela deras arvsmassa, säger Niklas Dahl, professor i klinisk genetik vid Uppsala universitet, som har lett studierna.

Forskarna har undersökt en pakistansk familj där fem barn sedan födseln saknar förmågan att svettas.

”En ärvd mutation”

– Det här lilla felet är en mutation som de har ärvt från sina föräldrar. Mutationen innebär att de inte kan öppna en jonkanal, en mekanism i svettkörtlarna som gör att svettningen kommer i gång.

De har gjort experiment på möss, som har en liknande kanal i sina trampdynor. Forskarna slog ut det här anlaget, gjorde en mutation i mössen och de slutade svettas på trampdynorna.

De nya rönen publicerades nyligen i medicintidskriften Journal of Clinical Investigation.

Det stora genombrottet är dock att upptäckten kan hjälpa motsatsen till de här barnen - människor som har överdriven svettning, så kallat hyperhidros. Det är ett handikappande tillstånd med lokal svettning, oftast på handflator, fötter, arm­hålor och bröst, som två procent av svenskarna, det vill säga 170 000, lider av.

– Det är ett otroligt handikappande tillstånd.

Den främsta behandlingen som finns i dag är lokala botoxinjektioner men den måste ges av vårdpersonal och är inte effektiv på alla patienter.

Sänkt med 60 procent

Forskarna har nu tagit fram en substans som hämmar mängden av jonkanalen och de gjort ett allra första lyckat försök - på sig själva.

– Vi såg att vi sänkte svettproduktionen med 60 procent.

Ulrica Steen, 50, som lider av hyperhidros sedan tre års ålder blir mållös när hon får reda på resultatet.

– Det är helt otroligt. Jag tror inte att det är sant. Det låter så enkelt. Vad välkommet!

Hennes behandling för att få ett drägligt liv kostar 15 000 kronor och görs fyra gånger per år.

”Fem års utveckling”

I bästa fall hoppas forskarna nu kunna ta fram en behandling som hjälper där botox inte har effekt, i bästa fall en kräm som de drabbade kan använda själva.

– Det här är minst fem års utveckling. Vi måste gå igenom så många utvecklings- och prövningsfaser men förhoppningen är att vi kan dra ner på svettningen till normala eller acceptabla nivåer för att kunna fungera i ett normalt socialt liv, säger Niklas Dahl.

DET HÄR ÄR HYPERHIDROS …

Svettning är kroppens sätt att reglera tempera­turen. Alla svettas olika mycket.

Det finns ingen exakt gräns mellan normal svettning och hyperhidros. Men utmärkande för hyperhidros är att det påverkar ens livskvalitet.

För att få hjälp via landstinget måste man först ute­sluta att det finns en annan orsak, till exempel klimakteriet, sjukdom eller biverkning av mediciner.

… OCH SÅ HÄR KAN DET BEHANDLAS

Aluminiumklorid

Reagerar med proteiner i svettutförsgången i hudens yttersta lager och ”korkar igen” denna. Effekten blir att svett inte kan passera ut på huden. Det finns i antiperspiranten Absolut Torr (receptfritt).

Botulinumtoxin A (botox) Ett nervgift som förlamar svettkörtlar och som ges i injektioner. Svettningar upphör nästan helt efter 2-3 dagar och effekten sitter i 3-6 månader. Sedan behövs en ny behandling. Att behandla armhålorna kostar cirka 3 000 kronor.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: