Det här är hypotyreos

Om du drabbas av hypotyreos behöver du förmodligen gå på en livslång behandling.
Om du drabbas av hypotyreos behöver du förmodligen gå på en livslång behandling.

Nästan en halv miljon personer i Sverige behandlas för sjukdomen hypotyreos.
Sjukdomen som ofta beskrivs som en dold kvinnosjukdom innebär att det finns en underfunktion i sköldkörtel och att kroppen går på lågvarv.
Mörkertalet över antalet drabbade av hypotyreos är troligen mycket stort.

Över 440 000 personer i Sverige får behandling för hypotyreos, en underfunktion i sköldkörteln, cirka 80 procent av de drabbade är kvinnor och sjukdomen beskrivs ofta som en dold kvinnosjukdom.

Tillverkar för lite hormon

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner. Om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner kan du få hypotyreos. Då får du låg ämnesomsättning och kroppen går på lågvarv. Du kan också få hypotyreos om du opererat bort sköldkörteln.

Det finns flera varianter av hypotyreos. Det vanligaste är att bristen på sköldkörtelhormon beror på kronisk sköldkörtelinflammation. Då påverkar immunförsvaret organen och det en bestående inflammation i sköldkörtel som gör att funktionen långsamt försämras. Det krävs ofta livslång behandling med läkemedel mot hypotyreos.

Man kan också ha en överfunktion i sköldkörteln – det kallas hypertyreos.

Kronisk sköldkörtelinflammation är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att det bildas antikroppar i blodet mot celler i den egna kroppen. 

Förutom att välja salt som innehåller jod finns det inget sätt som du kan förebygga sjukdomen.

Så vet du om du är drabbad

I början har man oftast inga synliga tecken på hypotyreos, vilket gör att mörkertalet kan vara stort. Men tidiga symtom på hypotyreos är bland annat trötthet, depression, koncentrationssvårigheter och frusenhet. Senare kan man också få torr hud och torrt hår, förstoppning, viktökning, minnessvårigheter, långsam hjärtrytm, ont i leder och muskler och svårare att få barn.

Om du gått med hypotyreos under en längre tid utan att få behandling kan du få en svullnad i ditt anskikte och din röst kan också bli mörkare.

För att fastställa diagnosen hypotyreos lämnar man ett blodprov där halten av sköldkörtelhormonet tyroxin och halten av hormonet TSH undersöks.

För att undersöka om till exempel en autoimmun sjukdom är orsaken så testar läkaren ofta också halten av antikroppar mot tyreoperoxidas så kallade TPO-antikroppar.

Livslång behandling

Om du får diagnosen hypotyreos behöver du ta medicin för att ämnesomsättningen ska fungera som den ska. Behandlingen är oftast livslång.
Symtomen kan finnas kvar de första veckorna av behandlingen men försvinner oftast efter en period av behandling. Utöver att äta medicin behöver man också regelbundet gå på kontroller hos läkare för att kontrollera värdena och se till att du får rätt dos medicinering. Tecken på att man fått en för hög dos av medicinen är bland annat sömnlöshet, värmekänsla eller en hög puls.

Andra orsaker till hypotyreos

  • Du har tidigare opererats för förstorad sköldkörtel, så kallad struma, eller för hög ämnesomsättning.
  • Sköldkörteln har tidigare behandlats med radioaktiv jod, läkemedel eller strålning mot andra delar av halsen.
  • Du har en tidigare sjukdom i sköldkörteln.
  • En tillfällig störning av produktionen av ämnesomsättningshormoner efter att du varit gravid. Det brukar gå över av sig själv men ibland kan man behöva behandling.
  • Medfödd hypotyreos, det är mycket ovanligt men allvarligt, därför kontrolleras alla nyfödda i Sverige så att behandling kan sättas in direkt.
  • Vissa läkemedel kan ge hypotyreos. 
  • En sjukdom i hypofysen kan ge hypotyreos, denna typ kallas sekundär hypotyreos och är ovanlig.

Källa: Vårdguiden 1177 och Skölkörtel förbundet

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN