Skippa ångesten

avErik Melin

Ny studie ett ljus i mörkret efter julens frosseri

Foto: THINKSTOCK
MOTION ÄR NYCKELN Ett antal forskningsstudier har visat att det är bättre att vara fet och vältränad än smal och otränad. Så strunta i ångesten efter julens frosseri och ta en joggingtur i stället.

Har du ätit för mycket i jul och gått upp i vikt?

Ingen fara, ta bara en joggingtur.

- Det är ett trevligt budskap så här i jul. Man ska ta med sig att det är bra att röra på sig, säger läkaren Ylva Trolle Lagerros.

Tidigare studier har pekat på att bara några få dagar med för mycket mat har negativa effekter på kroppen, i form av viktuppgång.

Men en ny brittisk studie kan dämpa din ångest för julens frosseri.

Den visar att det inte är farligt att lägga på sig några extra kilon, så länge man motionerar, skriver norska Dagens Medisin.

”Inte förvånande”

Ylva Trolle Lagerros är läkare och docent som forskar på övervikt och fysisk aktivitet vid endokrinkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon säger:

- Det är inte så förvånande. Det finns studier som visar att det är positivt bara att ta kontinuerliga bensträckare.

I studien, som publicerats i The Journal of Physiology, har en forskargrupp låtit 26 unga, friska män öka kaloriintaget ordentligt under en vecka.

Hälften av männen höll sig helt inaktiva under studien.

Den andra hälften sprang 45 minuter på löpband varje dag. De fick också äta mer än soffpotatisarna, för att kompensera för de kalorier de förbrände.

Samma nivåer

Efter en vecka visade kon­troller av den inaktiva gruppen att deras blodsocker­nivåer och insulinresistens ökat.

Gruppen som tränade under veckan la visserligen på sig extra vikt, men fick inte ökade blodsockernivåer eller ökad insulinresistens. Deras nivåer låg kvar på samma nivå som innan.

- De som testades var visserligen vältränade, alla orkar inte löpträna 45 minuter per dag. Men man ska ändå ta med sig att det är bra att röra på sig, säger Ylva Trolle Lagerros.

Har du inte möjlig­het att träna så mycket som personerna i studien finns ändå mycket du kan göra.

- Ta en promenad. Stå upp när du jobbar, i reklampauserna när du tittar på tv eller när du talar i telefon.

Hon tycker att studien rimmar väl med Fit-Fat-teorin. Ett antal forskningsstudier har visat att det är bättre att vara fet och väl­tränad än smal och otränad.

”FETMA INTE DET STÖRSTA PROBLEMET”

Professor Steven Blair har, tillsammans med sina kollegor vid Cooper­institutet i Dallas, studerat tusentals män och kvinnor. Deras studier visar att det finns viktigare varningstecken än att vara över­viktig.

- Data från vår sen­aste studie i USA, med 30 000 männi­skor, visar att smala per­soner som också är otränade har en mer än dubbelt så hög dödlighet som feta och vältränade. Inaktivitet är nyckelproblemet, mycket mer än över-vikt i sig självt, säger Steven Blair till Daily Mail.

Han menar att våra liv i allt högre grad har blivit inaktiva, till följd av tekniska lösningar.

- Vi behöver inte ens öppna dörrar själv längre, elektriciteten gör det åt oss. Och det finns 10 000 liknande exempel, säger han.

Expertens bästa tips

Ta en pro­me­nad.

Byt till att jobba stående.

Stå upp i reklam­paus­erna när du ser på tv och när du pratar i telefon.

Träna upp dina muskler. Muskler förbrukar mer energi än alla andra celler. Ju mer muskelmassa, desto högre blir ämnesomsättningen.