”Jag kan förstå att folk med Horton tar livet av sig”

Publicerad:
Uppdaterad:

Manlig hälsa

Christian är drabbad av självmordshuvudvärken

Christian Nyquist Ålder: 38.
Familj: Singel.
Bor: I Göteborg.
Gör: Musiker i coverbandet Nyfiken Gul och jobbar nätter på dygnet runt förskola.
Foto: Jessika Devert
Christian Nyquist Ålder: 38.
Familj: Singel.
Bor: I Göteborg.
Gör: Musiker i coverbandet Nyfiken Gul och jobbar nätter på dygnet runt förskola.

Så länge han kan minnas har Christian Nyquist haft huvudvärk, riktigt elak huvudvärk. För tre år sedan fick han diagnosen Hortons huvudvärk.

– Det är helt fruktansvärt och ingen kan fatta hur jävligt det är. Jag kan förstå att folk tar livet av sig som har kronisk Horton, säger han.

Det kan gå månader utan att han känner av huvudvärken överhuvudtaget och sedan kan den slå till. Han säger att han känner ”skuggor” innan den kommer. Som om att Horton knackar på och gör sig lite påmind, så att han inte ska kunna slappna av och tro att den är borta.

– Jag trodde att jag hade en hjärntumör eller att en åder skulle brista så det var en lättnad ändå att få diagnosen Hortons, för det är inte farligt. Det gör bara jävligt ont, säger han.

Kan pågå i 16 veckor

Christians Hortonsperioder kommer oftast på våren, men kan dyka upp på hösten också, och kan vara i upp till 16 veckor. Under den tiden har han flera attacker per dygn och både jobbet och musiken får han försöka klämma in där det går. Han drar ner på tempot och är mycket hemma där han är beredd när attackerna kommer. Många tror att det funkar som migrän, men det här är den totala motsatsen.

– Att ligga i ett mörkt, tyst rum är nästan värst, jag behöver stimulans utifrån, något som tar fokus från smärtan. Ett tag duschade jag varmt med strålen mot huvudet. Jag brukar massera eller slå mot huvudet när det är som värst, säger han.

Ingen alkohol

Vad som triggar huvudvärken är olika för olika människor. Christian har slutat dricka alkohol för då vaknar Horton direkt och han har hittat sitt sätt att lindra huvudvärken när det är som värst. Han använder nässprej och han spelar dataspel.

– När man har attacker flera gånger per dygn då är det väldigt skönt att kunna fly in i en annan värld en stund. Har man ont hela tiden är man inte så kul, så det är bäst att vara själv, säger han.

Det svåraste enligt Christian är att planera för något som man egentligen inte vet kommer att hända. Ingen är gladare än han om Horton inte kommer, men gör den det så måste han vara beredd. Hans chef vet om problemet och likaså killarna i bandet. Och Hortons blir varken bättre eller sämre av att han spelar trummor.

– Det funkar att spela som tur är, jag har till och med spelat mig igenom en attack en gång.

Det var förjävligt men det gick, säger han och ler.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN