Testosteronbrist är farligt för hälsan

HÄLSA

Brist på testosteron kan leda till allvarliga sjukdomar.

Hjärt- och kärlsjukdomar, kronisk lungsjukdom och depression är några av dem och fler behöver behandlas, rapporterar Sveriges radio.

Det är känt sedan tidigare att låg testosteronhalt hos män kan kopplas samman med nedstämdhet och depressioner. Men sambandet finns också till fler sjukdomar, rapporterar Sveriges radio.

Vanligt hos diabetiker

Hos män med reumatism och åldersdiabetes är det vanligt med brist på det manliga könshormonet. Även en ansamling av riskfaktorer som högt blodtryck, högt kolesterol, bukfetma och typ 2-diabetes är sammankopplat med lågt testosteron.

– Sådana faktorer kan i förlängningen leda till hjärt- och kärlsjukdomar och stroke, säger Stefan Arver, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Sveriges radio.

Behandling behövs

Fler behöver behandling för låga värden av testosteron, menar Stefan Arver. I dag får 10 000 till 15 000 män testosteron, men minst 60 - 70 000 skulle behöva det.

För att testosteronbrist ska upptäckas och behandlas hos fler behövs riktlinjer. Överläkare Stefan Arver är en av dem som jobbat med att ta fram dem och de kommer att bli färdigställda nu i dagarna. Riskerna med att behandlas med manligt könshormon är små, menar han. Ingen ökad risk för prostatacancer har upptäckts, men man ska inte ta extra testosteron om man har prostatacancer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medicin