Läsk kan skada mäns spermier

Av: 

Johanna Björklunds

Hälsa

Är du man och svag för läskedryck?
Se upp, cola kan ge dig färre spermier.

Män som dricker omkring en liter cola om dagen kan skada sina spermier, enligt en ny dansk undersökning. I genomsnitt var de coladrickande männens spermieantal nästan 30 procent lägre i jämförelse med de män som inte dricker läskedrycken, skriver Daily Mail.

I studien deltog 2500 män och resultatet visade att de som inte drack cola hade bättre kvalitet på sin sperma. I genomsnitt 50 miljoner spermier per milliliter sperma. Men de hade också en hälsosammare livsstil. De 93 män i undersökningen som drack mer än en liter cola om dagen hade bara 35 miljoner spermier per milliliter. De åt också mer snabbmat och mindre frukt och grönsaker.

Beror inte på koffein

Forskarna tror inte att kopplingen beror på koffeinet i drycken, eftersom kaffe inte har samma effekt, även om koffeinhalten är högre. I stället tror de att resultatet kan påverkas av ingredienserna i drycken eller av en ohälsosam livsstil. I tidigare studier när man har undersökt koffein från andra källor, såsom kaffe och te, har minskningen av spermiekvaliteten var mycket mindre påtaglig.

Fler studier nödvändiga

Kold Jensen, som ledde den nya studien, säger att bara ett fåtal studier har granskat hur koffein påverkar mäns reproduktiva hälsa. Deltagarna har i allmänhet varit en specifik grupp, till exempel infertila män, och resultaten har varit motstridiga.
Forskarna menar nu att mer studier behövs då det fortfarande är oklart om det är colan eller den ohälsosamma livsstilen, eller båda, som ligger till grund för resultatet. Studien är publicerad i American Journal of Epidemiology.

ANNONS

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert: