Räddar ögat i pollenstormen

HÄLSA

Ny studie: Kontaktlinser skyddar ögat

Dina kontaktlinser skyddar ögat mot pollen. Det visar en brittisk studie som ska lugna alla allergiska linsbärare.

Har du någon gång skurit lök med linserna i? Då har du säkert upptäckt att du slipper tårflödet om du har linser. Samma sak gäller när det är pollen i luften, menar optikern Anita Robertson.

– Linsen verkar som en skyddande barriär och kan i vissa fall även återfukta ögat, säger hon, och tycker det är synd att många pollenallergiker plockar ur sina kontaktlinser trots att de inte har besvär.

Utsattes för pollen

I en brittisk undersökning lät man tio gräspollenallergiker testa linsernas skyddande förmåga i ett laboratorium på universitetet i Aston. Testpersonerna utsattes för mycket höga halter gräspollen dels med kontaktlinser, dels utan. Före och efter varje test mättes hur röda ögonen var och hur länge de var irriterade.

– Det var stor skillnad. Med linser i ögonen upplevdes besvären inte alls lika stora som när de var utan sina linser, säger Anita Robertson.

Med kontaktlinser var ögonen irriterade en dryg timme, 70-80 minuter, efter testet. Utan linser var ögonen irriterade dubbelt så länge, runt 140 minuter.

Ta ut linserna

Rådet att ta ut linserna om du blir väldigt irriterad i ögonen håller Anita Robertson dock fast vid.

– Du kan ju inte vara säker på varför de är irriterade. Därför ska man alltid prova att ta ut linserna och se om irritationen går över. Blir det inte bättre bör du gå till din optiker, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi