D-vitaminbrist förvärrar astma

Av: 

Petra Weiss

Hälsa

Astmasjuka som har låga halter av vitamin D i kroppen mår betydligt sämre och svarar inte lika bra på behandling jämfört med de som har högre halter av "solskensvitaminet".

Det visar en studie vid National Jewish Health i Denver.

Forskarna upptäckte att astmatiker med höga halter av vitamin D har bättre lungfunktion och svarar bättre på behandling jämfört med de som har brist på vitamin D i kroppen.

Slutsatsen blir, enligt forskarna vid National Jewish Health i Denver att låga halter av vitaminet är kopplat till svårare former av astma.

Förändrar immunsystemet

Vad det beror på är forskarna inte säkra på, men det kan vara så att vitamin D fungerar som en förändrare av immunsystemet eller av hur de svarar på steroider, på ett sätt som är särskilt viktigt för de med astma.

I studien undersöktes 54 astmatiker där deras lungfunktion och halter av vitamin D bland annat mättes.

De som hade låga halter av vitaminet fick sämre testresultat, och de visade också upp en ökad produktion av TNF-alpha cytokiner, små proteiner vilka fungerar som signalmolekyler mellan cellerna och produceras av immunförsvaret, ofta som svar på en infektion.

Extra stort behov

Det ökar möjligheten att låga halter av vitamin D är bundet till ökade inflammationer i luftvägarna.

Lägst halter av vitaminet hade de överviktiga astmatikerna.

Bra källor till vitamin D förutom tillskott är solsken, fet fisk och fiskolja.

Det är också känt att vissa steroider bryter ner vitamin D snabbare vilket gör att astmatiker är i extra stort behov av extra mycket vitamin D.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert: