Hunden åt upp tå – och räddade liv

Av: 

Victor Stenquist

Hälsa

Kiko upptäckte svår diabetes

Jerry Douthett somnade efter en riktig praktfylla.

När han vaknade hade hunden Kiko tuggat i sig hans stortå – och räddat Jerrys liv.

Hjältehunden hade nämligen luktat till sig en infektion i hussens tå och läkarna upptäckte att han led av svår diabetes.

Jerry Douthett hade under en längre tid haft ont i en tå. Ett litet hack hade förvärrats och svullnat upp så han fått sluta använda skor och gå med sandaler på sig.

– Det luktade, och nu när jag tänker tillbaka inser jag att varenda gång vi hälsat på någon med hund, så luktade hunden alltid runt tån, säger han till Grand Rapids Press.

Gömde tån

Han gömde sitt sår för alla, inklusive frun Rosee som arbetar som sjuksköterska. Men när hon väl upptäckte såret försökte hon övertala honom att uppsöka läkare. Men Jerry var för rädd för att få höra diagnosen att han struntade i att gå dit. Hans bror hade några år tidigare avlidit efter komplikationer med diabetes.

För drygt två veckor sedan bestämde han sig för att ändå uppsöka läkare, men skulle först stärka sig med alkohol. Fyra, fem öl och två stora golden Margaritas senare fick Rosee köra honom hem – där han tuppade av på sängen.

Det nästa han såg när han yrvaket tittade upp var hur Jack Russel terriern Kiko satt bredvid honom, och en stor blodpöl fanns där en tå en gång funnits.

Infekterad tå

Väl på sjukhuset konstaterade läkarna att tån var infekterad ända till benet, och resten av tån, som var avgnagd ner till nagelbandet, fick amputeras.

Jerry led av typ 2-diabetes och hans blodsockernivå var runt sex gånger för hög.

– Vi får se alla möjliga problem, och jag blir sällan förvånad av något, men jag skulle kalla det här för extremt ovanligt, säger Russel Lampen, infektionsläkare vid sjukhuset Spectrum Health i Grand Rapids, Michigan.

Räddade hans liv

När Jerry förstod att hunden räddat hans liv fick han övertyga myndigheterna att inte ta Kiko ifrån honom.

– Hade det inte varit för hunden kunde jag ha varit död i dag, säger han.

Redan innan han opererades frågade han en sjuksköterska om han kunde behålla stumpen "som en gåva till Kiko". Enligt Jerry själv tyckte sjuksköterskan att det var det sjukaste hon hört.

Sover med skor

Han har nu också lagt av med alkohol, men har också tagit till andra åtgärder.

– Jag tror inte att Kiko skulle göra det igen. Men numera har jag skor på mig när jag sover.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Publisert: