Bakis - gör en baconmacka

Av: 

Kristina Pousette

Hälsa

Forskare har bevis för att det hjälper

Brittiska forskare slår fast att bacon på en macka är bra mot baksmälla.
Brittiska forskare slår fast att bacon på en macka är bra mot baksmälla.

Nu är det bevisat.

En macka med bacon hjälper mot baksmälla.

Om du känner dig trött efter gårdagens Valborgsparty så har vi receptet.

Bre dig då en riktigt stor smörgås med bacon på.

Det är forskare vid Centre of Life i Newcastle som menar att just bröd och bacon är bra för att kurera sig efter för mycket alkoholintag.

Du mår bättre

Maten bryter visserligen inte ned alkoholen men den ökar ämnesomsättningen och får dig att må bättre. Bröd som innehåller mycket kolhydrater och proteinrikt bacon bryts ner till aminosyror.

– Kroppen behöver de här aminosyrorna och de gör att du mår bra. Alkoholen bryter ner signalsubstanser i nervsystemet och aminosyrorna i bacon fyller på substanserna igen. Det gör att du känner dig piggare, säger Elin Roberts, en av forskarna, till den engelska tidningen Daily Mirror.

Enligt den brittiska studien är det inte bara det kemiska innehållet i bacon som hjälper mot baksmällan, utan även den lockande lukten.

Maillard-effekten

Det är den så kallade Maillard-effekten – en kemisk reaktion som uppstår när man hettar upp aminosyror och socker – som lockar våra luktsinnen.

Funkar inte baconmackan - drick vatten och sov – men vattnet måste du dricka i förebyggande syfte. När du har druckit får du inte samma sorts sömn som när du är nykter. Så somna gärna om efter att du har varit uppe en stund efter en fest.

Ett annat säkert tips är att dricka ett glas vatten mellan varje glas alkohol och att dricka vatten innan du går och lägger dig.

Dessvärre hjälper det inte att äta just fettrik mat efter att du har druckit. Det bästa är nämligen att äta fettet före festen. Det gör att alkoholen absorberas saktare i blodet och din kropp.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert: