”Livet blir inte samma drama med yoga”

Foto: Namn: Rachel Bråthén.
Bor: På Aruba.
Familj: Gift med Dennis, 4 hundar. I Sverige finns mamma, pappa och fem syskon.
Gör: Internationell, kringresande yogainstruktör och inspiratör.
Aktuell med: Otaliga följare på sociala medier. En inspirationsbok om bland annat yoga kommer i november.
HÄLSA

Hon har blivit en av yogavärldens superstjärnor.

Rachel Bråthén, eller Yoga Girl som kanske fler känner henne som, har miljoner trogna fans över hela världen. Men någon andlig guru vill hon inte vara.

Vi är på väg i taxin från fotostudion till Hagaparken genom ett försommarvackert Stockholm. Rachel är tillfälligt hemma i Sverige från Aruba där hon numera bor, hon har mycket att göra – om bara några veckor ska hon gifta sig med sin fästman Dennis. Hon har också planerat in ett par yogaklasser för flera hundra fans, samt flera intervjuer och tv-framträdanden. Så här ser Rachels liv ut för det mesta just nu. Det snurrar fort, hon är alltid på väg någonstans, men i taxin har Rachel sparkat av sig skorna och satt sig i skräddarställning. Som lugnet självt i orkanens öga.

Rachel, eller Yoga Girl, som många känner henne som på Instagram, har på bara några månader blivit ett fenomen, en superstar inom yoga. Hennes livsbejakande bilder där hon yogar på surfingbrädan i det turkosa havet och hennes reflekterande texter om att känna tillit till sin egen intuition får flera tusen likes, Rachel har över en miljon följare på sociala medier.

Foto: Rachel är hemma i Sverige för att gifta sig. Dennis träffade hon på en semesterresa till Aruba. Andra dagen klev hon in i hans surfshop och det sa klick.

– Jag är medveten om att jag är en förebild för unga tjejer. De skriver till mig om allt från vilken yogamatta de ska välja till tunga ämnen som anorexi. Det är märkligt, men det känns inte som att det är några främlingar som följer mig, det har blivit en sorts gemenskap. Jag är ingen andlig guru, jag kan bara göra mitt bästa. Jag försöker vara så mänsklig och vanlig som möjligt. Osminkad på alla sätt. Jag lägger ner mycket tid på att skriva om viktiga saker som kärlek, förlust, drömmar och rädslor.

Rachel hostar i armvecket. Ursäktar sig och förklarar att hon har varit på resande fot de senaste månaderna, och nu när hon äntligen landar hemma i Sverige och slappnar av kommer förkylningen som ett brev på posten. Det har varit stressigt en period. Yogan och allt som hör till var ju från början en personlig, inre resa, och den har nu förvandlats till något både offentligt och ibland jäktigt. 

– Ja, det är konstigt! Det var inte det här jag tänkte mig. Jag har aldrig drömt om rampljuset. Men jag försöker hålla distansen och njuta av stunden, jag vet ju att det här inte kommer att vara för alltid. Det är ju otroligt härligt när folk kommer fram och kramar en på stan. Samtidigt säger jag nej till mycket, som reklamkampanjer och tv-shower. Helt enkelt för att jag inte skulle må bra av det.

Hon stryker en hårslinga ur pannan, det långa blonda håret är solblekt och känns fortfarande saltstänkt fastän det var flera dagar sen hon lämnade Aruba. Tårna och fingrarna är smyckade med ringar, bland annat med ett peacemärke. Hon pratar om sig själv som en hippie. Medan många andra kanske ägnar några år runt tjugo till att backpacka blev kringresandet Rachels liv.

– Pappa blev inte glad när jag bestämde mig för att hoppa av universitetet och åka till Costa Rica och bo på en strand. Gör det efter du tagit examen, sa han. Jobb först, semester sen! Det var också flera kompisar som sa att jag levde i en fantasivärld. Men det finns ingen anledning att vänta med att leva drömmen. Jag har aldrig oroat mig egentligen. Jag litar på att det ordnar sig och gör man det brukar allt lösa sig. Rädsla genererar rädsla på samma sätt som mod ger mod. Bara man vågar ta det där lilla steget över rädslan så finns möjligheterna där. Man måste ha tillit till att man kan skapa sitt eget liv.

Rachel började med meditation i tonåren. Det var hennes mamma som tyckte att hon behövde lugna ner sig. Rachel himlar lite med ögonen åt sig själv när hon berättar att hon nog inte var så lätt att ha att göra med vid den tiden. Hon rökte och drack alkohol, hängde ute sent på kvällarna och var allmänt tonårstrotsig.

Men meditationen fungerade faktiskt, Rachel fick nya perspektiv på livet, andra värderingar och bröt med de gamla vännerna. Hela sitt liv har Rachel haft ont i ryggen, hon har skolios, och när hon fick tipset att börja med yoga testade hon på en gång. Nu har hon yogat i ungefär sex år och smärtan är borta.

– Mitt förhållande till yoga ändras hela tiden. Ibland vill jag köra superfysiskt och svettas ordentligt. Då står jag på händer och tränar mycket styrka. Men där jag befinner mig just nu i livet vill jag inte röra mig alls, nu när allt går så snabbt vill jag vara stilla.

Yogan fungerar helande för mig, håller mig mjuk och frisk.

Samtidigt finns yogan alltid där som en sorts krockkudde mellan Rachel och allt som händer.

– Yogan skapar ett lugn omkring mig som gör det lättare att gå genom livet, det blir inte samma drama och jag kan lättare hantera saker och ting. När det känns som att huvudet snurrar utan kontroll fokuserar jag på andningen och tar fem minuter och tänker på vad som är viktigt för mig.

Vi har kommit fram till Hagaparken, på himlen har molnen dragit ihop sig och snart börjar det mullra. Rachel drar sjalen om sig, på underarmen skymtar tatueringen som hon nyss låtit göra. När jag frågar om den sträcker hon fram armen och drar lätt med fingertopparna över tatueringen som föreställer de olika månfaserna.

– Månen förändras hela tiden, men har ändå samma kärna. Jag och min bästa vän Andrea skulle göra likadana tatueringar tillsammans. Men vi hann aldrig.

De som följer Rachels blogg vet vad som har hänt. Rachels bästa vän Andrea gick bort i en bilolycka i våras.

Rachel tystnar, ser ut över Hagaparkens böljande gräsmattor, vattnet som skymtar längre bort, de lila åskmolnen. Det är som att naturen är med i samtalet, för nu börjar varma tunga regndroppar falla från himlen.

– Det är en tuff tid nu. Jag har sorg och vissa dagar mår jag skit, jag har fortfarande svårt att förstå vad som har hänt. Min första tanke när det här hände var att ställa in allt, vissa dagar orkade jag inte ens kliva ur sängen. Men jag bestämde mig ändå för att genomföra alla resor och alla klasser. Nu är jag glad för det. Andra som gått igenom sorg och förlust kommer fram till mig och jag har fått närmare kontakt med både mig själv och andra människor.

Det är dags för Rachel att fotas i Ekotemplet. Hon går sakta upp på händer, sträcker benen upp mot taket.

Micke, fotografen, hejdar sig och hojtar: ”Kan vi tvätta bort smutsen under fötterna? Det är så svårt att redigera i efterhand!”

Nja, svarar stylisten och sminkösen, fotsulorna kan väl få vara svarta, Rachel är ju i stort sett alltid barfota, det är ju sån hon är.

Stylist: Elin Zetterlind Millerud 

Hår & makeup: Anna Frid

Wellness enligt Rachel

KRAMAS Jag älskar att kramas – med mina hundar, min man, med folk jag inte känner, folk jag möter på stan. När jag håller mina klasser kramas jag gärna med alla 300, det kan ta flera timmar men jag mår så bra av det. Har jag en dålig dag kramas jag.

GÅ UT I NATUREN Så fort jag kan flyr jag från stan och ut. Vi bor på Arubas norra kust där havet är vilt, jag älskar det. Det är viktigt att se något annat än skärmar på dagarna.

TA DJUPA ANDETAG Det är helt livsviktigt för mig att sitta ner och vara tyst, utan dator, tv eller mobil.

SOMMARSMIDIG PÅ TRE!

1. Dansarens position

Stå på ena benet och ta upp det andra mot rumpan. Greppa runt fotleden och skapa ett bakåtböj i ryggen genom att resa överkroppen samtidigt som du håller benet uppe. Håll balansen med den fria armen.

2. Sittande vridning

Sitt på marken med vänster fot intill höger skinka och placera den högra foten på utsidan av vänster lår. Andas in och räta ut ryggen så att du sitter rakt. Andas ut och rotera åt höger. Placera den högra handen bakom dig för att hålla ryggen rak och fäst vänster armbåge på utsidan av höger knä.

3. Lågt utfall med rotation

Ha ena knät i marken och ta ett stort kliv framåt med det andra. Lägg handflatan i marken bredvid din främre fot och rotera med rak överkropp mot låret. Sträck armen rakt upp och titta mot handen.