”Att reflektera skärper mig”

Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK

Jag coachade en mellanchef på ett större företag i eftermiddags och han sa: ”Men herregud Mia vad du tjatar om reflektion hit och reflektion dit, räcker det inte med att jag gör ett bra arbete?!?”

”Nej, det gör det inte. Inte om du vill utvecklas”, svarade jag då.

Ni som känner mig vet att jag väldigt ofta, och på olika sätt, återkommer till vikten av att reflektera och att bekräfta sig själv. Flera upplever mig, precis som mannen gjorde i dag, som tjatig och det har jag full förståelse för. Men vet du vad? Jag tänker fortsätta tjata! För vinsterna är så stora att jag liksom inte kan låta bli.

Om jag utgår från mig själv reflekterar jag dagligen bland annat över vad jag inte gjort så bra och vad jag gjort bra. På det sättet får jag möjlighet att se hur jag är mot andra, och det är inte alltid så kul. Jag är både spontan och snabb, och tyvärr kan det ställa till det en del. Jag har flera gånger vid min reflektionsstund insett att jag behöver skärpa till mig.

Senast i går kväll insåg jag att jag varit slarvig med både städning och matlagning (min man är ganska trött på mig just nu) och att jag varit för ivrig och råkat tacka ja till två bröllop samma dag. Min lärdom här är att jag i perioder av mycket arbete behöver tänka till före och kolla min kalender en extra gång innan jag tackar ja.

Jag har i snart 18 år haft reflektion och meditation som rutin, men det är något som jag såklart inte är ensam om. Det finns till och med forskning som visar att vi utvecklas och presterar mer om vi regelbundet bekräftar våra prestation­er för oss själva än om vi enbart får bekräft­elsen ifrån någon annan.

Och nyss läste jag i tidningen Personal och ledarskap att grupper som regelbundet reflekterar kring sitt sätt att arbeta i genomsnitt ökar sitt teams effektivitet med 25 procent. Så coolt!

Jag älskar att det finns så mycket bra forskning i ämn­et att leda sig själv och andra.

Visst är det spännande att en sådan enkel sak som att bekräfta sig själv för det man gjort gör att man utvecklas mer än om bekräftelsen endast kommer ifrån någon annan? Men det betyder inte att vi ska sluta ge beröm till andra, för även det finns det forskning på – generösa människor är lyckligare!

/Mia

ARTIKELN HANDLAR OM